Lady Gaga és sinònim de talent, glamur, reivindicació, polèmica i màrqueting, tots elements que, mesclats i ben agitats, donen lloc a tot un referent en el món actual de l´espectacle que acaba de complir 30 anys. És una de les artistes que més discos ha venut en la història de la música, i quan tot just acumulava vuit anys de carrera. Però la seva influència va molt més enllà: el seu estil i la seva personalitat l´han convertit en tota una icona cultural, a qui ni tan sols se li resisteix la interpretació. Prova d´això va ser el seu celebrat paper en la cinquena temporada de la sèrie American Horror Story, que li va suposar un Globus d´Or a la millor actriu en una minisèrie o pel·lícula per a televisió. Després d´aquest èxit, fa poc, l´artista va avançar que repetirà en la sisena temporada d´aquesta producció de la cadena FX.

Aquesta tasca, presumiblement, l´haurà de compaginar amb la gravació del seu nou disc, el llançament del qual és previst per a aquest any, tal com va revelar als periodistes després de rebre el Globus d´Or. El proper treball discogràfic de la diva nord-americana serà el primer des de Cheek to Cheek, una col·laboració de jazz amb Tony Bennett publicada el setembre del 2014, i el primer amb material original des d´Artpop (2013). En declaracions a la revista Entertainment Weekly, Gaga va reconèixer que el seu treball a American Horror Story influirà en el procés creatiu del seu cinquè àlbum d´estudi, perquè va assegurar que la seva feina a la minisèrie la va tornar «a l´art de la foscor», cosa en la qual cosa «creu molt».

L´any només ha consumit el seu primer trimestre i ja ha donat tota mena d´instants memorables per a Gaga. Primer va ser el triomf en els Globus d´Or i després van arribar les actuacions en els Grammy -inoblidable el seu tribut a David Bowie-, la Super Bowl i els Oscar; la seva aparició, precedida per la del vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, va suposar un dels moments més emocionants de la vetllada.

Gaga va fer posar la pell de gallina al teatre Dolby -es van veure les actrius Kate Winslet i Rachel McAdams entre un mar de llàgrimes- quan va cantar Til it happens to you, pertanyent a la pel·lícula The Hunting Ground, que recull casos d´agressions i abusos sexuals en universitats nord-americanes. L´artista, amb la frase «not your fault» -no és culpa vostra- escrita al braç, va completar l´actuació envoltada per un grup de 50 adolescents que, com ella, van ser víctimes d´aquest tipus de situacions.

Stefani Joanne Angelina Germanotta, el nom real de Lady Gaga, és tota una icona i, com a tal, té la seva legió de fans, autodenominats little monsters -petits monstres-, que la converteixen en un dels principals reclams a la xarxa social Twitter -és la setena personalitat més influent, amb 57 milions d´adeptes. Tots estan pendents del seu proper casament amb l´actor i model Taylor Kinney, a qui va conèixer el 2011 durant el rodatge del vídeo musical pel tema You and I. Aquesta cerimònia està embolcallada del mateix halo de misteri que envolta tot el que concerneix Gaga, un estel imparable des del llançament el 2008 del seu disc de debut, The Fame, que contenia cançons memorables com Paparazzi, Poker Face o Just Dance. Des de llavors, convertida en una autèntica mina d´himnes generacionals -tenim Bad romance i Born this way com a testimonis- amb l´ajuda dels seus incendiaris videoclips, no ha dubtat a tractar la seva bisexualitat amb la mateixa franquesa amb la qual al·ludia a assumptes com l´amor, el sexe, els diners o les drogues a les seves cançons.

La seva tasca fora dels escenaris, ja sigui com a portaveu dels drets de la comunitat de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (LGBT) o mitjançant la seva fundació, creada per donar suport a joves contra el bullying -assetjament escolar-, demostra la coherència i la sensibilitat d´una de les més grans forces de la naturalesa del segle XXI.