La figura del cavaller i eximi po-eta Guillem de Berguedà protagonitza la darrera novel·la de Jordi Cussà, El trobador Cuadeferro, una de les principals apostes d'Edicions de l'Albí per a la diada de Sant Jordi. El segell berguedà confia la sort que pugui tenir durant la jornada a alguns dels seus autors de referència, com els mossens Climent Forner i Josep M. Ballarín, aquest darrer, recentment traspassat, i Josep Maria Solà.

El trobador Cuadeferro és un recorregut vital per la biografia de Guillem de Berguedà, que ha llegat una vida plena de polèmiques, però sobretot, una obra poètica de primera magnitud europea. Fill del segle XII, fins ara s'havia resistit a la ploma de Cussà. El reconegut escriptor de Berga, però, finalment es va decidir a entomar el repte, amb la voluntat d'acompanyar el personatge fins a la mort.

El calafí Josep Maria Solà firma Un salt al blau, una construcció narrativa sobre els orígens i un homenatge a la feina dels mestres. Creat a partir d'una carta, una conferència i un naufragi, el relat parla sobre l'aprenentatge com a alliberament del pensament.

D'altra banda, seguint en el camp de la ficció, Marila Pons torna al catàleg de L'Albí amb La mirada enrera, on una parella deixa Barcelona per instal·lar-se en una masia. Un cop allí, uns escrits d'una antiga habitant de l'indret creen un vincle entre els nous hostes i el passat.

Mossèn Ballarín va morir fa un mes, però el seu llegat literari perdurarà. L'Albí presenta Homenatge a Queralt, un conjunt d'escrits breus que el capellà va dur a terme mentre era el titular del santuari i, també, poc després.

Un altre mossèn lletraferit és Climent Forner, de qui el segell berguedà edita Més fulles de tardor. Un extens volum que aplega els escrits que va publicar al Full Diocesà de Solsona entre el 1998 i el 2015.

En el terreny de la poesia, el mateix editor de L'Albí, Jaume Huch, signa Rere els vidres, una mirada íntima i introspectiva a un moment personal delicat.