TURBINA, així amb majúscules. Aquest és el nom del nou festival d'arts escèniques que tindrà lloc a Cal Vidal (Puig-reig) el 16, 17 i 18 de juliol. De la mateixa manera que la turbina era una peça clau per convertir l'aigua del Llobregat en energia hidroelèctrica per fer funcionar els telers de la fàbrica, els promotors d'aquesta nova proposta han pensat que la dansa i el teatre poden servir de motors per donar a conèixer i dinamitzar el patrimoni fabril i la vida cultural del Berguedà. Els pares d'aquesta proposta, que anteriorment ja havien treballat plegats per impulsar la revitalització i regeneració de les colònies del Berguedà, són la Fundació Vidal i l'associació cultural el Konvent. La van explicar ahir en un dels molts espais singulars de l'antiga colònia: el recinte, que havia estat una peixateria, ahir va esdevenir escenari de la roda de premsa de presentació.

El nou festival neix amb tota la modèstia, però també amb tota la il·lusió per donar nous usos per aprofitar al màxim espais i escenaris no convencionals per fer-hi art però que per se no necessiten cap atrezzo com l'antiga peixateria, el renovat teatre, el safareig dels vius i dels morts, l'escola, els telers de la fàbrica o la plaça, i per aprofitar les seves potencialitats per fer-hi teatre, dansa, monòlegs i teatre de text. No aspiren a ser la nova Tate Modern de Londres, el museu d'art modern més visitat del món i que justament està ubicat en el que havia estat una instal·lació industrial, l'antiga central elèctrica de Bankside. Aquí, a Cal Vidal, propostes com el TURBINA neixen per ser una injecció de pa amb tomàquet, d'autoestima per al territori i un aparador singular per a grups que podran arribar al públic a preus molt populars.

Els actes començaran el divendres16 de juliol amb un concert inaugural a cura del grup de psych-rock/goth-folk Suspirea de Nevada City (Califòrnia). Es tracta de la nova banda de Sasha Soukup, coneguda per ser una de les noies dels Mount Whateverest. Integren la formació tres noies, veu, guitarra, baix i violí.

Per ara, els organitzadors tenen confirmats els següents espectacles tot i que la programació no està tancada. Crisopeya ,un projecte situat entre el teatre i el performance presentat en Work in progress en diversos festivals del país, i Brisa, un espectacle de dansa-teatre de la ballarina belga Sophie Tiriron que ha creat "una metàfora d'una primavera interna, una tempesta que sacseja el cos".

La Companyia Teartum amb la berguedana Laia Cubilles interpretaran "Agonia", que parla dels dubtes, les febleses i els desitjos vitals. I el berguedà Gerard Vilardaga que presenta Iconyografia, una performance nocturna "entre l'acció, el compromís social, la poesia i l'estètica". Vilardaga, a més, és l'autor del cartell, una màscara que amaga el rostre d'una dona treballadora tèxtil, asseguda en un gronxador a Cal Vidal.

El TURBINA serà un festival amb espectacles per a tots els públics. Les propostes es podran veure dissabte a la tarda i diumenge al matí. Els visitants podran accedir a 4 espectacles pagant una tira de 10 euros (com la de les fires gastronòmiques) i triar quins volen veure. O podran triar-ne un de sol o bé simplement gaudir de l'ambient i visitar els espais de la Fundació Vidal on hi haurà activitats gratuïtes, música i oferta gastronòmica. "Volem que sigui una cosa molt popular i que puguis entrar i sortir", van declarar ahir Jordi Vidal i Pep Espelt. La seva estima per les colònies i el món de l'art fan que el festival neixi amb voluntat de continuïtat i d'esdevenir un motor cultural tant per a la gent de la comarca com per als forans.