Conèixer els jaciments i els equipaments patrimonials que mostren la civilització ibera que es va desenvolupar a Catalunya entre els segles VI i I aC serà a partir d'ara més fàcil gràcies a la posada en marxa de 17 experiències turístico-culturals i una col·lecció de guies de visita. En primer lloc, s'han creat disset productes turístics que combinen les visites al patrimoni arqueològic amb experiències turístiques relacionades amb el món literari, gastronòmic i natural. Els productes es presenten com a rutes d'un a tres dies de durada i es poden realitzar en família, en parella, sol o en grup. Entre els jaciments que inclouen aquestes rutes hi ha el del Cogulló de Sallent i el del Castellot de Bolvir. D'altra banda, la primavera del 2017 també es publicarà una col·lecció de guies dels pobles ibers que difonen el coneixement d'una manera més lúdica.

El nou impuls a la Ruta dels Ibers, creada el 1997, s'emmarca en les accions sobre el territori que lideren el Museu d'Arqueologia de Catalunya i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i busca impulsar el coneixement del patrimoni ibèric català en un moment d'expansió de la ruta, que en els darrers anys ha incorporat nous jaciments, com el del Castellot.

La proposta rep el nom Escapa't a la Ruta dels Ibers! i consisteix en productes turístics que es dirigeixen a un sector de públic a partir dels 20 anys, que tingui interès en conèixer aquest passat arqueològic i que ho vulgui fer gaudint de dos o tres dies d'activitats. Els paquets inclouen pernoctacions en llocs singulars, com equipaments rurals. Per exemple, la visita al jaciment del Cogulló de Sallent es complementa amb una nit a Món Sant Benet, on es podran gaudir experiències gastronòmiques, històriques i naturals. Al Castellot de Bolvir, s'ofereixen dues propostes: una ruta a l'estiu per la vall de la Cerdanya en bicicleta elèctrica i una experiència hivernal per descobrir el país dels ceretans en raquetes de neu i un dia d'esquí.