La sala Flyhard estrena dijous Sàpiens, una obra del surienc Roc Esquius que dirigeix Sergi Belbel. La comèdia denuncia les desigualtats que generen els humans en considerar-se superiors els uns respecte als altres i respecte a la resta d'espècies animals.

Els actors Enric Cambray i Mireia Portas protagonitzen aquest muntatge «senzill» en el qual cada detall «té una importància cabdal», segons Belbel. L'obra s'ambienta a la Barcelona actual, concretament al despatx del conseller de Salut. Una visita «inesperada» i una proposta «impossible» inicien una trama que combina diferents gèneres i que busca «fer reflexionar a l'espectador». «Pensem que nosaltres som els millors i som un mamífer més. De la desigualtat en fem temes com l'escala social, el masclisme o la condició sexual», va afegir Belbel.

Segons l'autor del text, Roc Esquius, a partir de la proposta «impossible» que rep el conseller de Salut s'exploren altres temes per «indagar» en la humanitat que «ens ha tocat viure». «M'agrada plantejar dubtes i anar estirant. Que la gent no surti del teatre amb una posició concreta sinó que reflexioni», va assegurar Esquius.

La sala Flyhard és un espai petit. De fet, en aquest muntatge hi ha una quarantena de localitats per funció. Això, segons Belbel, obliga a fer un teatre de «manufactura» en què un petit gest és «tan important com un de gran». Tant Portas com Cambray són «versàtils» i interpreten diversos personatges.

Belbel va celebrar que els dos actors treballen amb molt d'enginy, barrejant gèneres i de forma molt versàtil. «Amb la Mireia explorem el dramatisme i amb l'Enric un personatge esquizofrènic», va detallar Belbel. «És una comèdia que llença petites bombes», va sentenciar Belbel, i va assegurar que és un text del segle XXI que té referències «més enllà del teatre». «Els espectadors es transportaran a les millors sèries de televisió. Sàpiens comença com una comèdia de situació i acaba com un capítol de Black Mirror», va manifestar.