Roger Mas torna a Manresa i oferirà un repertori carregat d´històries i reflexions plenes d´espiritualitat. El solsoní actua avui a partir de les 9 del vespre als jardins de la Cova com un dels plats forts de la quarta edició del festival Sons del Camí, un cicle de músiques contemplatives que enguany ha ampliat fins a sis el nombre total de concerts. Aquest certamen va començar dimecres amb l´espectacle Ancestres, de L´incantari, i acabarà el divendres 28 de juliol amb Imatges trobades, a càrrec del compositor sallentí Carles Cases.

Mas s´encarregarà d´omplir de música contemplativa i ancestral els racons dels jardins de la Casa Internacional d´Espiritualitat de Sant Ignasi, un espai idíl·lic per obrir bé les orelles. És la primera vegada que el solsoní actua en el festival, i també representa l´estrena d´aquest lloc que substitueix un els espais utilitzats fins ara, el claustre del Museu Comarcal. «No he visitat mai la Cova. Feia temps que ho tenia pendent i em fa molta il·lusió poder actuar-hi. Sens dubte, serà un concert molt especial», destacava a aquest diari el cantautor solsoní.

El compositor Carles Cases explicava la setmana passada en la presentació de la quarta edició del festival que Mas és l´artista de tota la programació que encaixa millor en aquest certamen per la seva àmplia trajectòria lligada als sons ancestrals. I és que el cantautor té una gran varietat de temes espirituals en el seu repertori. Una de les seves obres més representatives és el disc Les cançons tel·lúriques (K Indústria Cultural), en el qual va musicar poemes de mossèn Cinto Verdaguer, juntament amb versions de la música tradicional i sagrada del país com El Ball de Gegants de Solsona, i Els Goigs de la Mare de Déu del Claustre de Solsona. L´àlbum va rebre el Premi Enderrock de la crítica al millor disc en català del 2008.

Paniagua, figura cabdal

Luis Paniagua, que va actuar en el certamen Sons del Camí fa dos anys, va ser una figura cabdal per a Mas. Va ser determinant perquè pogués deixar l´orquestra en la qual tocava el saxo i el clarinet i comencés a engegar la seva carrera musical i a dedicar-se exclusivament al món de la música. «Les cançons les guardava per a mi, i el Luis em va animar a gravar un parell de temes, els va presentar a un programa de Catalunya Ràdio i vaig guanyar», recorda.

Paniagua va ensenyar al solsoní músiques de tot el món i a conèixer la part més logística i administrativa de la professió. «La gent entén que els músics ens dediquem a fer cançons i cantar-les, però hi ha una part que és vendre discos, trobar concerts i poder viure d´aquesta professió, i això no s´explica enlloc. Vam tenir una relació molt estreta; va ser com un mestre per a mi».