El percentatge d'incidència d'incapacitat temporal el 2012 al Bages va ser del 34,7%, mentre que la mitjana nacional se situava al 24,1%, segons dades de la Mútua Intercomarcal. Això suposa un cost de més de 21 milions d'euros, als quals, segons els càlculs de la mútua, se'ls han de sumar més de 5,7 milions per accidents laborals (AT). En total, l'absentisme laboral suposa un cost superior als 27 milions d'euros a les empreses del Bages. És a dir, un cost anual de 600 euros per treballador assegurat.

Aquesta va ser una de les dades que es van fer públiques durant la jornada "Com millorar la gestió de l'absentisme", que Mútua Intercomarcal i la Cambra de Comerç de Manresa van organitzar dijous per als responsables de recursos humans de les empreses del Bages.

Ramon Roset, director de la sucursal de Manresa de Mútua Intercomarcal, va recordar que, segons les dades de la Generalitat de Catalunya corresponents a l'exercici 2011, la Catalunya Central se situa en una incidència acumulada d'incapacitat temporal (IT) del 35%, mentre que la mitjana catalana no arriba al 30%. Tampoc són millors les xifres quant a durada i dies d'IT, que a la Catalunya Central se situen en el 14,4%, amb un increment del 7,9% respecte a l'any anterior.

Durant la jornada també van intervenir Gonzalo Márquez, director de l'Àrea Jurídica, que va fer un repàs de la progressió de la legislació en matèria d'absentisme; Ramona Xarpell, responsable del Sistema de Gestió de la Qualitat, Formació i Prevenció Interna de Prevint; Joan Monforte, director de l'Àrea de Gestió i Desenvolupament de Persones de Mútua Intercomarcal; Eusebi González, director de Relacions Externes de la Catalunya Occidental de Mútua Intercomarcal; i Mar Romero, directora de Solid Prevention . "L'absentisme no és només cosa del treballador", va apuntar Monforte, segons el qual el clima laboral de l'empresa influeix molt en l'actitud del treballador i, conseqüentment, en les taxes d'absentisme.

Va cloure la jornada Joan Francesc Díaz, director de l'Àrea de Relacions Externes de Mútua Intercomarcal.