La bústia de lluita contra el frau laboral i la Seguretat Social ha fet aflorar 4.181 llocs de treball submergits des de la seva posada en marxa l'agost del 2013, segons ha informat el ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, que ahir va fer balanç del segon any de funcionament de la bústia.

D'aquests 4.181 llocs de treball, un total de 2.589 van aflorar en els últims dotze mesos, és a dir, el 62,6% més que en el període anterior. Des de l'agost del 2013 s'han liquidat quotes de la Seguretat Social per valor de 4,6 milions d'euros, i s'han sancionat les empreses infractores amb multes l'import total de les quals és de 12,7 milions d'euros.

Aquests resultats són fruit de 20.494 actuacions dutes a terme per la Inspecció de Treball i Seguretat Social, de les quals ja se n'han resolt 13.012. Segons Ocupació, en el segon any s'ha registrat un augment molt significatiu de la utilització d'aquesta bústia de lluita contra el frau.

En concret, s'han finalitzat 7.635 actuacions inspectores, 2.258 més que en el primer any, el 42% d'augment. L'increment és més evident en les quotes liquidades a la Seguretat Social en el segon any, que ascendeixen a 3,2 milions, un augment del 128,5%.

A més, l'import de les sancions a empreses aquest últim any (8,3 milions) suposa un increment del 88,6%. Segons el ministeri d'Ocupació, aquestes dades corroboren que la bústia s'ha consolidat com un instrument eficaç de lluita contra el frau. Ocupació també ha destacat la creixent conscienciació social sobre les conductes que atempten contra l'equilibri del mercat de treball i la sostenibilitat de l'estat del benestar.

A la bústia es poden presentar per via telemàtica denúncies pels treballadors que siguin víctimes de frau laboral, i, a la Seguretat Social, en les mateixes condicions en què es du a terme per via presencial.