Les autoritats xineses van anunciar ahir la suspensió des d'avui del mecanisme automàtic de suspensió de les borses en cas de moviments bruscos, que ja ha tancat els mercats en dues ocasions aquesta setmana i que ha causat turbulències a tot el món. La decisió va ser anunciada després que el mecanisme, que va entrar en funcionament aquesta mateixa setmana, ja hagi causat el tancament anticipat de les borses xineses en dues ocasions, el dilluns i ahir mateix.

"Actualment, els efectes negatius del mecanisme són més grans que els efectes positius", va afirmar un portaveu de l'organisme, Deng Ken, en un comunicat divulgat per l'agència oficial Xinhua.

El mecanisme va entrar en vigor amb el nou any i estava operatiu a partir de dilluns passat, en la primera sessió d'aquest exercici. Són una sèrie de mesures aplicades per les autoritats per evitar les fortes caigudes com les dels mesos de juliol i agost passats, que van commoure les borses xineses i van encomanar als mercats mundials.

El sistema d'interrupció estableix que quan l'índex conjunt CSI 300 (que agrupa 300 valors cotitzats en les dues borses xineses, Xangai i Shenzhen) baixa o puja el 5%, es produeix una parada automàtica de 15 minuts. Si després de la represa els moviments forts continuen i s'arriba a una variació del 7%, se suspèn la sessió fins l'endemà. No obstant això, la bona intenció de les autoritats no va tenir en compte la por dels inversors individuals, dels que a la Xina hi ha uns 90 milions, i que van vendre accions de forma massiva davant el temor a una onada venedora la propera setmana, el que va causar un autèntic desastre a les cotitzacions.