La Comissió Europea (CE) va avisar ahir que l'elevat deute públic que acumula Espanya es mantindrà per sobre del 90% fins, almenys, al 2026, fet que suposa "alts riscos" per a l'economia del país a mitjà termini i que requeriria un esforç estructural "significatiu major" per corregir-ho.

"L'alt nivell de deute públic representa una font de vulnerabilitat per a l'economia espanyola", afirma la Comissió en el seu informe triennal sobre la sostenibilitat de les finances públiques dels Estats membres, publicat ahir. En aquest, assenyala que el país no corre "riscos significatius a curt termini" de patir una situació fiscal conflictiva, tot i que alguns factors, com el dèficit primari que acumula Espanya i les seves necessitats brutes de finançament, podrien complicar la seva situació. A mig termini, en canvi, "els riscos semblen ser alts des de la perspectiva de l'anàlisi de la sostenibilitat del deute, pel fet que el cúmul de deute seguirà sent alt en l'últim any de les projeccions, el 2026", indiquen els experts comunitaris .

En principi, la CE espera que el deute toqui sostre aquest any, en aconseguir més del 101% del PIB, que baixi al 100% del PIB el 2017 i que es mantingui al voltant d'aquesta xifra fins al 2020, per baixar al 92% en 2026. Aquesta deriva es confirmaria sempre que es donin "condicions econòmiques normals" i es mantinguin les polítiques fiscals sense canvis, inclosos els esforços estructurals equivalents al 0,2% del PIB, segons la institució. "Una ràtio de deute per sobre del 90% del PIB a finals de les nostres projeccions (2026), basades en una assumpció que les polítiques fiscals es mantenen sense canvis, comporta uns alts riscos per a Espanya", apunta la Comissió. A més, la CE adverteix que hi ha 4 entre 10 possibilitats que, per contra, el percentatge augmenti en els propers anys i el 2020 sigui superior al d'aquest any. En canvi, si el dèficit públic es mantingués a ratlla i es realitzés un ajust estructural "significativament major" -entorn de 2,6 punts més del PIB que s'esperava-, el deute públic es reduiria a un ritme molt més gran de l'esperat "fins situar-se en el 75% del PIB el 2026".