La licitació d´obra pública es desploma el 34%

07.02.2016 | 17:20

Catalunya va licitar projectes d'obra pública per valor de 1.157,9 milions d'euros en l'exercici del 2015, cosa que suposa el 34% menys que el valor de licitació que es va dur a terme el 2014, segons dades aportades ahir per la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres (CCOC). La caiguda trenca amb dos exercicis, el 2013 i el 2014, al llarg dels quals el sector havia registrat increments. El pes de la inversió pública a Catalunya suposa l'1,6% del PIB, mentre que a Espanya la proporció és del 2,1%. Els contractistes reclamen que el sector públic aposti per la inversió pública, perquè el decreixement representa restar 595 milions d'euros en projectes d'inversió pública que impulsen el govern central, la Generalitat i els ajuntaments, segons les dades de la CCOC.
Des del 2008, el valor de licitació d'obra pública ha seguit una tendència a la baixa, amb l'excepció dels anys 2013 i 2014, en què es van registrar increments del 39% i del 58%, respectivament. Per a la CCOC, el resultat obtingut aquest 2015 frustra les expectatives de recuperació d'un sector que des de l'inici de la crisi ha vist reduït el 84% el valor de les licitacions d'obres públiques, el 86% menys d'habitatges iniciats, la pèrdua de 250.000 llocs de treball i la desaparició de 21.977 empreses. En aquest context, la CCOC recorda que el sector de la construcció és una de les principals activitats de l'economia catalana i el que més activitat genera en altres sectors, atès que, per cada milió d'euros d'inversió en la construcció, es genera una producció per valor d'1,9 milions al conjunt de l'economia.
La CCOC també recorda que la inversió en infraestructures genera un retorn fiscal del 49% del valor de la inversió en concepte de recaptació de l'IVA, l'IRPF, l'impost de societats, cotitzacions socials i reducció de prestacions en concepte de desocupació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Bones perspectives per al totxo
Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

El grup manté contactes des de fa setmanes amb la Generalitat i amb l'Ajuntament de Barcelona,

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

Felip VI inaugura el 19è Congrés de l'Empresa Familiar, que reuneixdes d'ahir més de 500...

Enllaços recomanats: Premis cinema