La Unió Europea endurirà la llei per controlar l'entrada de plagues "després de cinc anys de pressions incessants" per part de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), segons va assegurar l'organització agrària en un comunicat. Segons AVA-ASAJA, el representant de la Comissió Europea Yannis Karamitsios va fer aquest anunci en resposta a la intervenció del president de l'Associació Valenciana d'Agricultors, Cristóbal Aguado, davant la comissió de Peticions del Parlament Europeu (PE).

Segons Karamitios, la Comissió Europea endurirà, en breu i a través d'un canvi legislatiu, les ac- tuals condicions d'entrada en el territori comunitari de productes agraris procedents de tercers països amb l'objecte de combatre de manera molt més eficaç que fins a la data el risc cert d'introducció de noves plagues en l'agricultura europea. Segons el parer de l'organització agrària, "la decisió de l'Executiu comunitari de moure fitxa en un assumpte de tanta transcendència es produeix després de cinc anys de pressions incessants per part d'AVA-ASAJA davant les més altes instàncies de les institucions de Brussel·les".

"La modificació hauria de servir per atenuar al màxim el problema gravíssim que comporta l'evident manca de rigor que impera en la vigilància fitosanitària de les importacions de tercers països, ja que les dades oficials revelen que cada set mesos entra una nova plaga o malaltia com a conseqüència d'aquesta laxitud".