L'Agència Tributària (AEAT) ha tornat a obtenir un rècord en la lluita contra el frau, ja que ha elevat el 27,2% la recaptació per aquest concepte el 2015 fins als 15.664 milions d'euros, fet que suposa un resultat "històric" en paraules del director de l'organisme, Santiago Menéndez. Les àrees en què més s'ha incidit aquest exercici han estat la inspecció a grans contribuents, la lluita contra l'economia submergida i el cobrament efectiu de deutes tributaris.

Menéndez va destacar que aquest esforç dels funcionaris de l'AEAT "es produeix en un context difícil" i que gràcies a la seva "dedicació" s'aporta "pràcticament l'1,5% del PIB als ingressos que financen els serveis públics". De fet, si bé aquests resultats es donen en un context de recuperació econòmica, els exercicis subjectes a comprovació són anys amb bases imposables en disminució.

L'àrea d'inspecció va liquidar deute per import de 7.129 milions d'euros, el 43% més, del qual el 44% es correspon amb actuacions de la Delegació Central de Grans Contribuents. El 2015 es van dur a terme 107.580 actuacions inspectores, el 8% més que l'any anterior i el 46% més que el 2011. A més, entre les 21.810 visites presencials fetes, destaca l'increment del 28,7% en les efectuades en el marc del pla contra l'economia submergida i les destinades a fer aflorar lloguers opacs. En concret, s'han fet 5.469 visites destinades a detectar lloguers no declarats. Així mateix, han augmentat el 28% les investigacions de moviments financers per detectar insolvències fictícies i s'han adoptat 3.785 mesures cautelars per evitar buidatges patrimonials.