La Taula del Tercer Sector va demanar ahir intensificar la mirada de gènere en la lluita contra la pobresa després de constatar que la taxa de pobresa femenina ha augmentat el 3% (del 18,8 al 21,6%) en un sol any i que el 13% de les dones que treballen viuen en situació de pobresa. Aquests són algunes de les dades que apareixen a l'estudi "La feminització de la pobresa. Reivindicant una mirada de gènere", que van presentar la periodista Elisenda Rovira i la vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector i representant d'Entitats Catalanes d'Atenció Social (ECAS), Sònia Fuertes.

Una altra de les dades que apareixen reflectides a l'informe és que les dones dediquen el doble de temps que els homes a les feines domèstiques i la família, per la qual cosa proposa que "aquesta mirada de gènere hauria de tenir en compte no només l'accés a recursos materials, sinó també simbòlics i relacionals". Segons l'informe, "enfocar la pobresa amb perspectiva de gènere va més enllà d'un enfocament quantitatiu. No és només que la pobresa afecti més les dones, sinó que existeix una relació directa entre el procés d'empobriment i el gènere". El dossier aporta una perspectiva general sobre la feminització de la pobresa a Catalunya els últims anys i analitza les raons econòmiques i socials d'aquest fenomen i les seves conseqüències. L'estudi alerta que les conseqüències de la crisi econòmica afecten tant homes com dones, però les desigualtats de gènere fan que els dos sexes pateixin la pobresa de manera diferent, amb causes i conseqüències específiques.

Segons la Taula del Tercer Sector, una gran part de la pobresa de les dones està condicionada pel gènere, és a dir, que les trajectòries vitals d'homes i dones "tenen fets distintius i riscos determinats" que fan que, en termes de probabilitat, la pobresa acabi afectant més les dones que els homes. Segons els autors de l'informe, "un enfocament adequat hauria de tenir en compte no només l'accés a recursos materials (ingressos), sinó també simbòlics (estatus) i relacionals (xarxes)".

L'informe recull algunes de les xifres sobre la pobresa femenina, com que l'augment global de la pobresa en realitat reflecteix un increment de gairebé tres punts en la taxa femenina (del 18,8 al 21,6%) i una lleugera disminució en la taxa masculina (d'un 20,7 a un 20,2%), segons l'Institut d'Estadística de Catalunya. A més, la taxa de pobresa en llars on viuen famílies monoparentals és del 42,8%, una taxa que ha disminuït una mica respecte a l'any anterior, quan era del 43,3%, però segueix sent la més elevada amb diferència. Més del 90% de les famílies monoparentals catalanes estan encapçalades per dones a Catalunya. A més, l'11,7% de la població treballadora a Catalunya està en risc de pobresa. Aquest fet, no obstant això, segons l'informe, també afecta més la població femenina, el n 13,1% respecte al 10,5% en el cas dels homes.

La bretxa salarial

Un altre indicador és la bretxa salarial, que indica que el guany mitjà anual per treballador és de 24.253 euros en el cas dels homes i de 20.740 en el de les dones. La desigualtat més gran es produeix en els contractes indefinits, amb una diferència de pràcticament 8.000 euros bruts anuals en el sou d'un home i d'una dona. En el cas de la feina no remunerada, les dones dediquen el doble de temps que els homes a les feines domèstiques i la família, que inclouen l'atenció de persones, el manteniment dels equipaments, la neteja o la cuina, per exemple.

El dossier denuncia que les principals causes de la pobresa femenina són "la menor participació de les dones al mercat laboral i el no reconeixement econòmic ni social d'altres treballs que assumeixen les dones de manera majoritària", com les tasques de cura i manteniment de la llar.