Iberpotash començarà el mes d'abril el procés de tancament de la mina de Sallent

A partir del mes que ve, l'empresa traslladarà part del mineral sallentí a Súria per reduir els abocaments salins al Cogulló

11.03.2016 | 07:49
Noves instal·lacions de tractament de mineral a Súria, en una imatge d´ahir a la tarda

Iberpotash iniciarà el mes que ve el llarg i complex procés de trasllat de la seva producció minera de Sallent cap a les instal·lacions de Súria. Aquest serà el primer pas de la posada en marxa del projecte industrial Phoenix, suposarà l'inici del tancament de la mineria a Sallent i esdevindrà també el primer gest ambiental del Phoenix.
A partir del mes que ve, l'empresa traslladarà per carretera entre 30.000 i 40.000 tones de mineral en brut mensuals fins a Súria, on seran tractades a les plantes de selecció i processament que hi té actualment actives l'empresa. Aquesta quantitat de tones suposa aproximadament una quarta part del material en brut (silvinita, que conté potassa i sal) que extreu anualment l'empresa de Sallent. Per tant, segons avança Iberpotash, ja des del mes que ve es reduirà la quantitat de residus salins que l'empresa encara aboca al polèmic Cogulló.

"El tancament comença ara"
Ahir al matí, Iberpotash va comunicar les novetats al comitè d'empresa de Sallent. "El tancament de la mina de Sallent comença ara", va dir el secretari del consell d'administració d'Iberpotash, Joan Güell. Un procés que ha de concloure al llarg de l'any 2019. Entremig, l'empresa haurà de traslladar a Súria tant la seva producció com els seus treballadors, ja que el pla contempla mantenir tant els llocs de treball directes, 700, que hi ha actualment a la mina de Sallent, com els indirectes. En conjunt, la mineria al Bages dóna feina a més de 4.000 persones entre directes, indirectes i induïts.
El projecte Phoenix preveu que, a mitjan any que ve, amb l'entrada en funcionament de la rampa que connecta la superfície amb l'interior de la mina de Cabanasses, Súria estarà en condicions d'incrementar la seva producció, procés que anirà paral·lel al decreixement productiu a Sallent. A més, l'empresa ja té gairebé a punt a Súria les noves plantes de flotació i compactat per al tractament de la potassa, i treballa en la construcció de la nova planta de sal vacuum. L'objectiu és que la producció de les dues mines, Súria i Sallent, es compensi, de manera que la suma final sigui sempre el milió de tones anuals de potassa que s'hi extreu en conjunt (mig milió a Súria i mig milió a Sallent).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema