L'Ajuntament de Manresa va celebrar dilluns una taula rodona al Palau Firal amb representants de les empreses Ausa, Oliva Torras, Grup Tecnoquark, Inoxdesigners, i representants dels centres de formació Pràctica i fundació Lacetània, tècnics municipals, Patronal metal·lúrgia i Pimec Catalunya Central per debatre sobre el programa Ocupació al Bages Industrial, finançat per la Diputació de Barcelona. La reunió pretenia fomentar la col·laboració publicoprivada per consensuar les prioritats a l'hora de dissenyar la formació per a la segona convocatòria del programa, en el qual la Diputació de Barcelona podria tornar a injectar uns 100.000 euros per dur a terme actuacions de formació per a persones aturades que vulguin treballar i especialitzar-se en aquest sector.

Segons expliquen fonts de l'Ajuntament, durant la reunió es van tractar les necessitats formatives que tenen les empreses del sector i es va fer una valoració del grau d'adequació de les propostes formatives portades a terme fins al moment, i es van definir prioritats en funció de les necessitats manifestades a curt i mitjà termini per les empreses del sector.

Fonts del sector expliquen que avui hi ha una gran demanda de professionals del metall, que fa que pràcticament el 100% dels joves que estudien grau mitjà de Manteniment electromecànic o grau superior de Mecatrònica industrial s'insereixen al mercat laboral en acabar la formació. Amb tot, bona part de les ofertes del sector no es pot cobrir per falta de mà d'obra qualificada.

Segons fonts de l'Ajuntament, la taula rodona va permetre obrir noves vies per millorar el contacte entre centres de formació i empreses, es van ampliar les possibilitats de col·laboració i cooperació en matèria de formació ocupacional i es va debatre sobre els problemes de les empreses que acullen persones en pràctiques i la pèrdua del oficis. També es van posar damunt la taula els problemes sobre l'oferta formativa actual i les limitacions en matèria d'infraestructures i equipaments.

El 2015, el programa Ocupació al Bages Industrial ha ofert 1.600 hores de formació tècnica en els àmbits de control numèric i verificació tridimensional, entre d'altres.