El sector vacum va reclamar al Govern que engegui accions de promoció per recuperar el consum d'aquest tipus de carn. Concretament, els representants han demanat "mecanismes i accions de promoció i valoració del consum de carn per tal de revertir la tendència dels darrers anys que marca un estancament a la baixa".

Ho va fer en el marc de la Taula del Vacum, que es va celebrar recentment al departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Des del departament s'indica que durant la reunió "s'ha tornat a donar resposta" a les reivindicacions del sector pel que fa a la vacunació dels ramats de boví i d'oví contra la malaltia de la llengua blava. En aquest sentit, la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, va anunciar l'ampliació del període de vacunació fins al 30 de juny. Pel que fa als possibles efectes adversos de la vacuna (la principal preocupació del sector), el Comitè Tècnic de Seguiment de la llengua blava va concloure que no s'han observat efectes adversos greus generalitzats vinculats a la vacunació.

En un altre ordre de coses s'ha informat del pagament dels darrers ajuts associats a la ramaderia en el marc de la Política Agrària Comuna (PAC). Des del DARP s'assegura que en el primer any d'implantació de la nova PAC els pagaments dels ajuts associats per a les explotacions de boví d'engreix s'han fet efectius "en un termini rècord". La directora Masjuan va instar, però, els ramaders a complir les obligacions per garantir el cobrament de la totalitat de l'ajut. Finalment, els membres de la Taula es van congratular per la Indicació Geogràfica Protegida obtinguda recentment per la vedella dels Pirineus Catalans, ja que és la primera que avala un producte que pertany a dos països diferents, França i Espanya. La Comissió Europea (CE) va aprovar ahir la inscripció de la Vedella dels Pirineus Catalans en el Registre de Denominacions d'Origen Protegides i d'Indicacions Geogràfiques Protegides de la UE, segons ha informat l'Executiu comunitari. El registre, publicat ahir al Diari Oficial de la UE, respon a una petició conjunta de França i Espanya, segons ha indicat la CE. La Vedella dels Pirineus Catalans és una carn procedent de les races bovines rústiques Aubrac, Gasconne i Bruna dels Pirineus, o de l'encreuament de mares d'aquestes mateixes races amb mascles de les races Charolaise, Limousine i Rossa d'Aquitània. Els vedells neixen a la zona geogràfica de la IGP i gaudeixen de la lactància materna i de la pastura a l'aire lliure durant un mínim de quatre mesos, al costat de les seves mares. A partir del deslletament, l'alimentació dels animals es compon de farratge assecat i d'una barreja equilibrada de cereals i lleguminoses triturades. Uns 1.200 productes formen part de la llista europea que protegeix les indicacions geogràfiques, les apel·lacions d'origen i les especialitats tradicionals.