El risc de pobresa amenaça un de cada cinc espanyols

A Catalunya, el percentatge de població vulnerable és del 13,9%

30.05.2016 | 07:21

Un de cada cinc espanyols, el 22,1% de la població, es troba en risc de pobresa, és a dir que viu amb menys de 8.011 euros anuals, mentre que els ingressos de les famílies s'han vist reduïts el 0,2% fins als 26.092 euros l'any. No obstant això, l'ingrés mitjà per persona ha crescut el 0,3% fins a 10.419 euros, fet que s'explica per la reducció de la mida mitjana de la llar, que ara componen menys membres, el que incrementa la renda per capita. Aquests són les últimes dades de què disposa l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que formen part de l'Enquesta de Condicions de Vida (ECV) difosa ahir i elaborada amb dades del 2014, i que reflecteix que la taxa de risc de pobresa es manté en percentatge similar.
Adverteix l'INE que la taxa de risc de pobresa dels menors de 16 anys és del 28,8%, és a dir que n'afecta gairebé un de cada tres, mentre que la dels majors de 65 anys és del 12,3% . El "risc de pobresa", explica Estadística, és un indicador que mesura desigualtat, no pobresa absoluta, sinó quantes persones tenen ingressos baixos amb relació al conjunt de la població. Així, calculant el total d'ingressos de la població el 2014, la taxa de risc de pobresa arriba al 22,1%, una dècima menys que un any abans.
Pel que fa a la situació econòmica de les llars, tot i que ha millorat lleugerament, el 13,7% arriba a final de mes amb "molta dificultat" i gairebé el 40% no té capacitat per afrontar despeses imprevistes. A més, el 40,6% no pot anar de vacances ni una setmana a l'any i el 9,4% es retarda en els pagaments relacionats amb el seu habitatge (hipoteca, lloguer, gas, electricitat, comunitat...).
El percentatge de la població espanyola que viu en risc de pobresa s'eleva fins al 28,6% (amb una caiguda de 0,6 punts en un any) si s'utilitza l'indicador Arope (sigles d'At Risk Of Poverty or social Exclusió), que és el que figura a l'estratègia Europa 2020 de la Unió Europea. Aquest indicador, a més del risc de pobresa, té en compte la baixa intensitat d'ocupació a les llars i la mancances materials greus, com no poder menjar carn, pollastre o peix cada dos dies, no poder tenir cotxe, calefacció, o rentadora, o no disposar de 650 euros per a despeses imprevistes, entre altres factors.
A Catalunya, la taxa de risc de pobresa se situa en la franja baixa de les comunitats, amb el 13,9%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema