El Bages disposa d'un total de 370 terrenys i naus disponibles per a la venda o el lloguer als diferents polígons d'activitat econòmica de la comarca, la meitat naus i la meitat terrenys sense edificar. La dada es va donar a conèixer en el transcurs d'una sessió organitzada pel Consell Comarcal del Bages per abordar l'estat de la qüestió dels polígons de la comarca, a la qual van assistir diferents experts.

Segons es va informar durant la jornada, celebrada divendres passat, l'oferta no ha crescut al llarg dels anys, tot i disminuir el nombre d'empreses ubicades als polígons com a conseqüència de la crisi. La demanda per establir-se al Bages és molt inferior a la de les comarques de l'àrea metropolitana, malgrat que els preus són més econòmics al Bages. Amb tot, es va apuntar durant la sessió, la comarca té un estoc de naus buides que va sortint al mercat alhora que va creixent la demanda. Aquest increment ja s'ha notat els dos darrers anys a l'àrea metropolitana de Barcelona i s'espera que també es noti properament al Bages.

La sessió va fer visible que el Bages té una mancança de naus mitjanes i grans, de més de 2.000 metres quadrats, a punt per comercialitzar-se i, en canvi, ofereix naus petites i de segona mà que tenen un sobrecost a l'hora d'adequar-se per acollir noves activitats.

Les diferents intervencions durant la taula de debat organitzada van plantejar els aspectes que caldria millorar per facilitar l'atracció de noves empreses als polígons d'activitat econòmica del territori i que no només es basen a millorar l'oferta d'espai físic disponible (naus o terrenys) sinó a fer més atractiu el conjunt de la comarca. Així es va posar de manifest la necessitat de fer més àgils els tràmits amb les diferents administracions, la urgència de recepcionar urbanísticament tots els polígons, la necessitat de flexibilitzar els usos del sòl i, sobretot, la necessitat de mancomunar serveis i crear incentius per ajudar els propietaris de naus desocupades perquè puguin comercialitzar-les.

Al llarg de la sessió va quedar palès que el dèficit d'infraestructures viàries i ferroviàries que arrossega el Bages històricament representa un obstacle a l'hora de triar la comarca com a emplaçament per a empreses que requereixen una comunicació ràpida amb el port i amb Barcelona.

La jornada, celebrada al Palau Firal de Manresa, va tenir la participació d'Asunción Mayoral, cap del Servei de Localització Empresarial de la Generalitat de Catalunya; Jordi Torrens, vicepresident de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa; Esteve Pintó, president de PIMEC Catalunya Central; Enric Masana, delegat al Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; Antonio Muñoz, delegat al Bages del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya; i Jordi Valls, tècnic de l'àrea de Desenvolupament Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. La cloenda de la jornada va anar a càrrec de Laura Vilagrà, delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. L'acte va ser organitzat pel Consell Comarcal del Bages amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.