El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va pagar ahir directament a proveïdors autonòmics 3.772 milions d'euros, dels que 1.430 corresponen a Catalunya, del segon tram del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i de l'anomenat extraFLA.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va ser ahir a la seu de la Direcció de Tecnologies de la Informació i les Telecomunicacions, on es va presentar el procediment de pagament als proveïdors a través de factura electrònica.

Dels 3.772,77 milions que ahir es van abonar, 1.430 milions corresponen a Catalunya i 1.036 més a la Comunitat Valenciana, la gran part va ser destinada directament al pagament de serveis fonamentals, sanitat, serveis socials o convenis amb farmàcies. "Si no paguem més avui és perquè no estem en condicions d'acreditar les factures", va dir Montoro en roda de premsa per justificar el fet que s'estiguin abonant només 3.772 milions dels 10.435 milions que corresponen al segon trimestre del FLA i de l'extraFLA, aquest últim dedicat a finançar l'excés de dèficit del 2015.

La novetat d'ahir és que s'utilitza ja l'extraFLA en comptes d'esperar a final d'any, com va passar el 2015. Montoro va animar les comunitats a fer "un esforç de gestió" per generar un crèdit i després poder pujar les factures a la plataforma electrònica des de la que es procedeix a verificar-les i comprovar-les, abans d'acordar-se el pagament.

"Cal insistir als gestors autonòmics perquè vagin més ràpid", va assenyalar, i va precisar que no hi ha problema ni de quantitat financera disponible ni de gestió de les factures.

Després de Catalunya i la Comunitat Valenciana, Múrcia és la següent comunitat a la qual es dediquen més diners, 336,78 milions, seguida d'Andalusia, amb 320,23 milions; Extremadura, amb 258,13 milions, i Aragó, amb 236,56 milions. On menys diners es destinaran és a Castella-la Manxa, amb 104,90 milions; Balears, amb 35,03 milions, i Cantàbria, amb 14,38 milions. El ministre va indicar que les dades d'execució pressupostària de les comunitats fins a l'abril demostren que van millor, en comparació de l'any passat, ja que hi ha superàvit, la qual cosa l'ha portat a concloure que aquest any serà més "accessible" la consecució de l'objectiu de dèficit.