El Govern català va acordar ahir congelar els preus públics universitaris per al pròxim curs i per quart any consecutiu després d'acceptar la proposta de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya, integrada pels rectors i els presidents dels Consells Socials de les universitats.

El Govern va aprovar ahir el decret corresponent que afecta els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels d'ensenyament que presten les universitats públiques i la UOC per al pròxim curs. Així, els preus màxims dels crèdits matriculats per primera vegada tornaran a ser de 25,27 euros per als estudis de coeficient A; 35,77 euros per als de coeficient B; i 39,53 per als de coeficient C. El Govern destaca que compleix així amb el compromís de la secretaria d'Universitats i Investigació de mantenir els preus dels crèdits matriculats per primera vegada després de l'aplicació, el 2012, del sistema de tarifació social que estableix el pagament en funció del nivell de renda familiar.

El decret també congela els preus en les repeticions de matrícula, màsters, doctorats i serveis acadèmics administratius. En el cas dels màsters que no habiliten per a l'exercici d'activitats professionals regulades, continua l'opció de rebaixa de fins al 30 % sobre el preu del crèdit, amb la qual cosa es mantenen els dos preus diferenciats entre els estudis que habiliten (41,17 euros/crèdit) i els que no habiliten (65,87 euros/crèdit, susceptible a la bonificació del 30%).

Sobre les Beques Equitat, continuarà la bonificació del 50 % a tots aquells estudiants que queden exclosos de les ajudes estatals en tenir una nota entre 5 i 5,5, malgrat complir els requisits econòmics per ser beneficiaris de les beques del ministeri d'Educació, Cultura i Esports. Segons el Govern, el cost de rescatar aquests estudiants de rendes baixes exclosos per l'Estat suposa 4,1 milions d'euros anuals a càrrec del sistema català. El decret de preus públics de les universitats estableix un sistema de pagament fraccionat de fins a 10 mesos, que permet el finançament del 100 % de l'import de la matrícula dels estudis universitaris, amb un cost fix d'obertura (d'entre 14 i 24 euros) i un interès del 0 %. El decret també preveu la possibilitat que les universitats posin en marxa sistemes d'ajudes per atendre aquells estudiants que es trobin en circumstàncies personals sobrevingudes.