Els governs català i balear col·laboraran en matèria fiscal i financera, en administracions tributàries i en promoció econòmica. Així ho van establir ahir el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques del Govern Balear, Catalina Cladera, que van constituir la Comissió Illes Balears-Catalunya sobre Economia i Hisenda.

L'objectiu d'aquest nou òrgan bilateral és treballar conjuntament per potenciar l'eficiència d'ambdues administracions públiques en àmbits de les seves respectives competències com el finançament autonòmic, les balances fiscals o el turisme. La trobada va tenir la presència de l'economista i catedràtic de la UPF Guillem López-Casasnovas, que serà el coordinador de la comissió de relacions fiscals i financeres. Aquest grup de treball ja va començar a treballar ahir mateix, mentre que el d'administracions tributàries i el de promoció econòmica ho faran a partir del setembre, tot i que ja s'han nomenat tots els seus membres.

En acabar, Junqueras i Cladera van explicar que les dues economies són obertes a l'exterior i tenen molts punts en comú com el creixement o el turisme, i pateixen dèficit fiscal i, per tant, poden aprofitar l'experiència d'una i altra per millorar i col·laborar, per exemple, en les negociacions amb entitats financeres, el govern espanyol, les institucions europees o el BCE. Així, Balears aprofitarà l'experiència de Catalunya en el càlcul de les balances fiscals i finançament autonòmic. Tot i això, Junqueras va dir que "Catalunya està en un procés molt diferent" i no proposarà cap nou model de finançament autonòmic, com sí que vol fer Balears, que s'ha posat en contacte amb el País Valencià per negociar plegats davant Madrid i reclamar millores d'infraestructures.

Cladera, de fet, ha proposat que el deute històric del govern espanyol amb les Illes es redueixi amb la condonació del deute del govern balear. Junqueras veu "comprensible i aconsellable" aquesta col·laboració entre governs i va mostrar la predisposició catalana a ajudar en tot allò que sigui possible a Balears.