L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va assegurar ahir que els preus del petroli augmentaran durant la segona meitat de l'any i que els seus membres celebraran una reunió informal durant el XV Fòrum Internacional de l'Energia (IEF, per les sigles en anglès) que tindrà lloc del 26 al 28 de setembre.

"S'espera una major demanda de petroli durant el tercer i el quart trimestre", va dir el ministre d'Energia i Indústria de Qatar i president de torn de l'organització, Mohammad Bin Saleh al Sada, en un comunicat de l'OPEP. La nota destaca que "tot i el declivi actual [de les cotitzacions de petroli], el mercat petrolier està en vies de reequilibrar-se".

Segons assegura el seu president, els preus del cru han experimentat una millora sostinguda des del mes de febrer d'aquest any, alimentada per "una caiguda de la producció, talls de subministraments i reduccions de les reserves emmagatzemades, mentre la demanda global va millorar en aquest període".

Al Sada va dir que "el recent descens observat en els preus del petroli i la volatilitat actual del mercat és només temporal", assenyala la nota dels països productors de petroli.

Afegeix que aquesta situació és resultat de "els debilitats marges [de beneficis] de les refineries, inventaris [reserves emmagatzemades], excedents, sobretot de productes derivats, el Brexit i el seu impacte en els mercats financers de futurs, inclòs el del cru".

Però davant la perspectiva de l'increment del consum mundial de petroli la segona meitat de l'any, "al costat d'un descens de la disponibilitat [de barrils]", els preus "augmentarien en l'última part del 2016", d'acord amb els càlculs dels analistes, explica el comunicat.

D'altra banda, el president de l'OPEP destaca la necessitat d'efectuar inversions en el sector no només perquè sigui possible satisfer el creixement de la demanda, sinó també per contrarestar el retrocés natural de la producció.

L'OPEP assegura, a més, que continua vigilant de prop la situació i manté constants deliberacions amb tots els estats membres sobre vies i maneres d'ajudar a restablir l'estabilitat i l'ordre en el mercat petrolier.

"Està previst que hi hagi una reunió informal dels països membres de l'OPEP al marge de la XV Fòrum Internacional de l'Energia", afegeix.

Aquest anunci es produeix després que el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, sol·licités celebrar una reunió dels socis de l'OPEP per acordar mecanismes que estabilitzin els preus del barril de petroli. "Estem fent les gestions per a una reunió dels països productors exportadors OPEP i els països productors exportadores no OPEP, amb Rússia al capdavant", va dir Maduro dijous de la setmana passada.