La inversió i la despesa en consum de les llars han propiciat que l'economia espanyola mantingui, en contra del previst, el seu creixement trimestral entre l'abril i el juny en el 0,8%, alça que s'ha registrat també en els tres trimestres precedents.

L'increment és una dècima superior a l'avançat pel mateix Institut Nacional d'Estadística (INE) i està sustentat en l'augment de l'1,3% de la inversió i en el 0,7% del consum de les llars. Així mateix, el creixement anual es va situar en el 3,2%, enfront del 3,4% del primer trimestre, en aquest cas, tal com va avançar l'INE.

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va destacar la "força" del PIB en el segon trimestre, i va avançar que en el tercer l'avanç serà similar, si bé es va preguntar quant es podria haver crescut amb un govern amb plenes funcions. En la seva opinió, si es continua amb aquesta tònica, en dos o tres trimestres es podria arribar a un nivell de renda d'un bilió d'euros, el que tenia Espanya abans de l'inici de la crisi.

La contribució de la demanda estatal al creixement anual del PIB en el segon trimestre va ser de 3,0 punts (3,8 punts el primer trimestre). La despesa en consum final de les llars va experimentar un creixement anual del 3,6%, una dècima inferior que la registrada el primer trimestre, mentre que el de les administracions públiques va tenir una variació anual del 0,1%, 2,3 punts menys que el trimestre precedent.

La formació bruta de capital fix va créixer el 4,0%, amb un descens d'1,1 punts respecte al trimestre anterior, i la inversió en construcció va augmentar el 2,1%, un punt menys que els tres mesos precedents. La contribució de la demanda exterior neta de l'economia espanyola al creixement anual del PIB va ser de 0,2 punts, enfront dels menys 0,4 punts precedents.

Les exportacions de béns i serveis van augmentar la seva taxa de creixement a 3 punts (del 3,8% al 6,8%), mentre que les importacions de béns i serveis van incrementar 1,2 punts l'alça (del 5,4% al 6,6%).

L'ocupació de l'economia, en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va registrar una variació trimestral del 0,6% (0,9% el trimestre anterior). En termes anuals, l'ocupació va augmentar el 2,9%, tres dècimes menys que el primer trimestre, fet que suposa un increment de 484.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

El BBVA destaca que l'economia ha millorat les expectatives que apuntaven a una lleu desacceleració, i afegeix que es confirma l'estabilitat del creixement, "tot i la incertesa".

La Cambra de Comerç espanyola assenyala que és "imprescindible" la formació immediata d'un nou govern per afermar el creixement econòmic.

La CEOE subratlla que el creixement de l'economia "manté el seu dinamisme" gràcies a la "fortalesa" de les exportacions.