El sindicat Unió de Pagesos va denunciar, ahir a Berga, la reducció injustificada dels ajuts a la ramaderia ecològica de muntanya que ha patit el sector en el darrer any i que es calcula que ha fet perdre 92.887 euros a les 56 explotacions beneficiàries de l'ajut de ramaderia ecològica de les comarques del Berguedà, el Bages, el Solsonès, Osona i l'Anoia.

El col·lectiu ramader va reclamar ahir una redistribució de les subvencions que reben per desenvolupar la seva activitat i un compliment dels acords als quals es va comprometre el departament d'Agricultura per afavorir el desenvolupament de les produccions ecològiques. Una trentena de tractors i una desena de vehicles van desfilar, ahir al migdia, des del polígon de la Valldan fins al davant de l'oficina comarcal del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca al Berguedà. Una mobilització organitzada per Unió de Pagesos amb l'objectiu de fer-se sentir i reclamar una millora de la seva situació. La manifestació va transcórrer per la variant de la Valldan i va desfilar per la carretera de Sant Fruitós i una part del carrer del Roser i la carretera de Solsona, creant retencions puntuals de trànsit en alguns carrers cèntrics de la ciutat.

Les imposicions de la Comissió Europea, determinades decisions de la direcció general de Desenvolupament Rural del departament d'Agricultura, i la retallada del 20 % dels imports d'ajuts agroambientals en agricultura i ramaderia ecològica del nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR) efectuada també pel departament són els motius que han provocat que els ramaders ecològics de muntanya perdin de mitjana més del 50 % dels ajuts respecte de l'anterior PDR, tal com va explicar ahir el delegat del sindicat en matèria d'Agricultura i Ramaderia Ecològica, Carles Mencos, que va alertar que "si es continuen reduint les subvencions, el 70% de les explotacions ramaderes del Berguedà desapareixeran a curt termini".

Rebuda del departament

Els representants sindicals van lliurar un document que recull les queixes del sector a l'oficina comarcal del departament d'Agricultura i Ramaderia al Berguedà, on els va rebre Ramon Lletjós, director dels Serveis Territorials d'Agricultura a la Catalunya Central. Lletjós va defensar que "les retallades han vingut imposades per una reducció dels diners rebuts per part del govern espanyol i per un canvi en la legislació europea, que reparteix els diners tenint en compte l'extensió del terreny, i no el nombre de caps de bestiar". De totes maneres, va assegurar que el departament està treballant "per recuperar el milió d'euros que es va perdre, i mirar d'incrementar les ajudes", tenint en compte que la ramaderia ecològica té unes despeses superiors a la convencional.