Els accionistes de la belga-brasilera AB InBev, actualment el principal productor mundial de cervesa, i de la rival britànica SABMiller van donar aquesta setmana llum verd al projecte de fusió de totes dues companyies, el que donarà pas a la creació del grup cerveser global més gran. En dues assemblees celebrades dimecres, els accionistes de les dues companyies es van pronunciar a favor dels plans d'adquisició de la britànica per part de la belga-brasilera per crear una nova empresa que mantindrà el nom d'Anheuser-Busch InBev SA.

La firma resultant produirà el 30% de la cervesa que es consumeix a tot el món, amb presència en més de vuitanta països i una força laboral conjunta d'unes 225.000 persones. El grup combinarà les marques d'AB InBev, com Corona, Stella Artois, Leffe i Budweiser, amb les de SABMiller, propietària de Foster's o Coors.

Per al conseller delegat d'AB InBev, Carlos Brito, aquesta decisió permetrà "avançar cap a la reagrupació de les nostres empreses, dels nostres equips, de la nostra forta herència i de la nostra passió per la fabricació de cervesa", tot confirmant el seu compromís a estimular un creixement a llarg termini i a crear valor per als seus socis.

El passat 11 de novembre la companyia va tancar la compra de la seva competidora britànica en una transacció que va valorar la totalitat de les accions de SABMiller en 71.000 milions de lliures a data del 10 de novembre (llavors equivalents a 99.400 milions d'euros).

L'accionariat d'AB InBev va donar el seu vistiplau a l'operació "mitjançant l'adopció de totes les resolucions proposades", i tot seguit el de SABMiller també va secundar en una junta la proposta de fusió.

En un comunicat a la Borsa de Londres, l'empresa britànica va informar que els inversors van votar en un 97,37% a favor de l'adquisició, valorada en 79.000 milions de lliures (91.000 milions d'euros), durant una junta

Paral·lelament, els dos principals accionistes de SABMiller, Altria i BevCo, representants del 41% del capital, van donar també el seu consentiment en un procés separat.

L'empresa va decidir fer dues votacions paral·leles per assegurar un resultat just, en una proposta supervisada pels tribunals que implicava que el 75% dels accionistes dels dos grups havien de donar llum verd a la fusió.

En la seva nota, SABMiller va explicar que espera que la Justícia britànica aprovi l'operació el 4 d'octubre, després del que podrà completar-se el procés de compra.

La britànica va explicar que la cotització de les seves accions es va suspendre ahir a la Borsa de Johannesburg i, sempre que els tribunals britànics aprovin les gestions, el 5 d'octubre a la Borsa de Londres, després del que es cancel·larà del tot el 5 i el 6 d'octubre, respectivament.

Quan conclogui l'operació, la nova empresa mantindrà el nom d'AB InBev, però el seu logotip serà modificat lleugerament, ja que és previst que l'àguila ara present desaparegui en el futur, segons va indicar el diari belga L'Echo.

Segons l'opinió del professor de Pràctiques d'Estratègia i Negocis Internacionals de l'Escola de Negocis de Warwick (Regne Unit), John Colley, "als accionistes de SABMiller els ha tocat el premi gros mentre que els consumidors en última instància es quedaran amb menys capacitat d'elecció i preus més alts".

Pel que fa a l'accionariat d'AB InBev, "podrien beneficiar-se després de tot" tenint en compte "l'enorme estalvi" de costos de la nova empresa i el potencial de creixement a Àfrica i Amèrica Llatina, on "s'instal·larà amb fermesa".

Possible pujada de preus

"Bones notícies per als accionistes; menys per als empleats, ja que inevitablement es presentaran redundàncies substancials", va concloure, alhora que va destacar que la pitjor part se l'emportaran els consumidors, ja que, davant d'una empresa d'aquestes dimensions en el mercat, "és més probable que es restringeixi l'elecció i els preus pugin".

La futura seu del colós cerveser mundial es trobarà a la ciutat belga de Lovaina i l'oficina d'"administració funcional" de la companyia s'instal·larà a Nova York, en un organigrama que manté AB InBev des d'abans de l'operació.

"Al final de l'acostament és previst mantenir les oficines de SABMiller a Woking (Regne Unit) durant un període transitori", va dir AB InBev.

La cervesera belga-brasilera va anunciar l'agost passat que les activitats del nou gegant s'organitzaran "en nou zones geogràfiques" amb l'objectiu de "maximitzar les oportunitats de creixement" i amb el punt de mira posat en els mercats africans i xinesos.