La Marxa Pagesa va passar ahir al matí per Manresa on una trentena de tractors procedents del Bages, el Berguedà i el Solsonès es va concentrar al Palau Firal. Allà, el coordinador comarcal d'Unió de Pagesos al Bages, Joan Tatjé, va entregar a l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el manifest de la marxa.

Amb la tractorada, que s'acabarà avui a Barcelona, els agricultors i ramaders d'arreu del país volen aconseguir més visibilitat a la societat. En aquest sentit, Tatjé va recordar que actualment a Catalu-nya menys de l'1% de la població activa es dedica al sector primari i que hi està en joc el model de pagesia. El mateix Tatjé va assenyalar que «està en joc» si es vol optar per un model dominat per grans empreses o seguir amb el tradicional «de masies amb pagesos que viuen del seu treball» i que segueixen amb «una cultura mil·lenària».

D'altra banda, Tatjé també va reclamar que Unió de Pagesos, amb el 70% dels vots en les últimes eleccions agràries, sigui tingut en compte per l'administració a l'hora de negociar i definir les polítiques agràries.

En el manifest d'aquesta marxa, que, segons el sindicat Unió de Pagesos, és la més important que s'ha fet mai a Catalunya, els agricultors catalans també reclamen uns preus justos per a la pagesia; respecte a les prioritats en desenvolupament rural, una gestió diligent i eficaç de la fauna salvatge i també que s'aturin les arbitrarietats i que hi hagi uns espais agraris protegits i productius, i que això es tingui en compte a l'hora de definir les infraestructures.

Des de Manresa, els tractors que procedien de Berga i Solsona, als quals es van afegir els del Bages, van sortir a les 11 del matí del Palau Firal. Des d'aquí es van dirigir a Terrassa i ahir a la tarda van arribar a Santa Perpètua de Mogoda. En aquest punt s'havien de trobar amb altres tractors procedents d'Osona i el Vallès, i és previst que demà entrin a Barcelona.

D'altra banda, també ahir, a Martorell es van aplegar un total de 179 tractors procedents de l'Anoia, el mateix Baix Llobregat i de les comarques de Lleida i part del Pirineu i Prepirineu. En aquest cas, els tractors es van dirigir cap a Molins de Rei, punt des del qual estava previst que aquest matí iniciarien la tractorada que entrarà a la capital catalana.

Les diferents marxes de tractors que ahir van passar la nit a les portes de la capital catalana confluiran en una de sola a l'avinguda de Maria Cristina de Barcelona.

Les tractorades es van iniciar dijous passat. Les primeres sortides de tractors van tenir lloc de les comarques de la Plana de Lleida i de les de Muntanya, que van confluir el mateix dijous a Bellpuig (Urgell). També van sortir tractors de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona, que es van aplegar a Riudoms (Baix Camp), i 72 tractors van partir de les comarques de Girona.

La forta nevada que va començar a caure dimecres al vespre i dijous al matí va impedir la sortida dels tractors de Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, i de Bellver de Cerdanya. A la Seu d'Urgell, on també va nevar amb força, els tractors van sortir unes hores més tard del previst, després de retirar la neu.