Saps quins són els impostos del rebut de la llum?

T'expliquem les raons per les que l'IVA s'aplica sobre el tribut especial

21.02.2017 | 16:27
Saps quins són els impostos del rebut de la llum?

El rebut elèctric porta dins una aparent sorpresa tributària: un impost que s'aplica sobre un altre impost. Els tributs que afecten la factura són dos: d'una banda, l'impost especial sobre l'electricitat, amb un tipus del 5,113% i que s'aplica tant sobre el terme de consum com sobre el terme de potència (potència contractada), i el IVA, del 21%, que grava l'import resultant de sumar el consum, la potència contractada i la quota de l'impost d'electricitat. És a dir, hi ha un impost sobre un altre impost.

No contravé això la legislació tributària, que prohibeix la doble imposició? La legislació espanyola i la doctrina que la interpreta exclouen que gravar l'electricitat amb dos tributs a la vegada sigui doble imposició, perquè es considera que els fets imposables (les situacions gravades) són diferents: l'impost de l'electricitat grava el procés de fabricació, mentre que l'IVA grava amb caràcter general "els lliuraments de béns i prestacions de serveis" realitzades per empreses i professionals. Encara que tots dos tributs, al final, recaiguin sobre el consumidor.

La superposició de l'IVA i l'impost sobre l'electricitat, que es repeteix en el cas d'altres tributs especials (sobre l'alcohol, la cervesa, el tabac o els carburants), està a més emparada per les normes tributàries de la UE i respon a la seva transposició a la legislació espanyola.

Els impostos especials tenen el que s'anomena naturalesa "extra fiscal". Implica que sobre el paper es recapten per afavorir un ús responsable i contingut de productes el consum genera costos socials (contaminació, despeses sanitàries ...) a més de personals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Convocatòria de vaga dels sindicats divendres vinent per la fruita dolça

Unió de Pagesos (UP), amb UAGA-COAG, ASAJA-Aragó, ASAJA-Lleida, Cooperatives...

L'activitat econòmica de Portugal va créixer el 3% el mes de juny passat

L'indicador d'activitat econòmica de Portugal, que serveix per anticipar l'evolució...

Espanya és un dels països on més puja la producció en la construcció a la UE

Espanya és un dels països on més puja la producció en la construcció a la UE

Al juny del 2017, respecte al maig, la producció en aquest sector va caure el 0,5% a l'eurozona

Enllaços recomanats: Premis cinema