El rebut elèctric porta dins una aparent sorpresa tributària: un impost que s'aplica sobre un altre impost. Els tributs que afecten la factura són dos: d'una banda, l'impost especial sobre l'electricitat, amb un tipus del 5,113% i que s'aplica tant sobre el terme de consum com sobre el terme de potència (potència contractada), i el IVA, del 21%, que grava l'import resultant de sumar el consum, la potència contractada i la quota de l'impost d'electricitat. És a dir, hi ha un impost sobre un altre impost.

No contravé això la legislació tributària, que prohibeix la doble imposició? La legislació espanyola i la doctrina que la interpreta exclouen que gravar l'electricitat amb dos tributs a la vegada sigui doble imposició, perquè es considera que els fets imposables (les situacions gravades) són diferents: l'impost de l'electricitat grava el procés de fabricació, mentre que l'IVA grava amb caràcter general "els lliuraments de béns i prestacions de serveis" realitzades per empreses i professionals. Encara que tots dos tributs, al final, recaiguin sobre el consumidor.

La superposició de l'IVA i l'impost sobre l'electricitat, que es repeteix en el cas d'altres tributs especials (sobre l'alcohol, la cervesa, el tabac o els carburants), està a més emparada per les normes tributàries de la UE i respon a la seva transposició a la legislació espanyola.

Els impostos especials tenen el que s'anomena naturalesa "extra fiscal". Implica que sobre el paper es recapten per afavorir un ús responsable i contingut de productes el consum genera costos socials (contaminació, despeses sanitàries ...) a més de personals.