El nou cicle formatiu de grau mitjà de FP dual dedicat a la fabricació i ennobliment de productes tèxtils que s'impartirà al Guillem Catà a partir del proper mes de setembre garanteix que tots els alumnes inscrits podran inserir-se al mercat laboral. La demanda de treballadors en un sector al qual cal una renovació generacional assegura una inserció del 100%, segons van explicar ahir els promotors del nou cicle. Les empreses bagenques (i també del Berguedà, el Solsonès i el Moianès) del tèxtil, involucrades en l'impuls d'aquests estudis, els veuen com una oportunitat per renovar les plantilles, amb molts operaris per damunt dels 50 anys. Per això han respost amb entusiasme a la crida a oferir pràctiques als alumnes i ja hi ha 42 places disponibles de 36 empreses bagenques. Tot un èxit en qualsevol cicle de FP dual, explicava ahir la directora de l'institut Guillem Catà de Manresa, Marta Codina.

El cicle ha estat impulsat per l'associació d'empresaris sèniors Gest!, l'associació bagenca del sector Global Tèxtil, i la confederació catalana del tèxtil Texfor. L'Ajuntament de Manresa hi col·labora amb la cessió d'un espai, a l'avinguda dels Dolors, per fer les pràctiques del curs. Aquest serà un dels cinc nous cicles que es faran a la Catalunya Central el curs vinent, juntament amb el de màrqueting i publicitat adreçat al sector enològic (al Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós), el de manteniment elèctric al Lacetània, el d'higiene bucodental a Igualada i el de conducció de vehicles de transport a Vic.

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, Antoni Massegú, insistia ahir, durant la presentació, en els avantatges d'inscriure's en aquests estudis, que garanteixen feina «i aquí, al territori». El tèxtil i l'alimentació, afegia Josep Sinca, president de Gest!, són els sectors amb més índex d'inserció. Marcos Guasch, gerent de l'empresa de Monistrol de Montserrat Mydrap, explicava que el sector tèxtil de la Catalunya Central ha fet l'esforç en la renovació i la innovació. Sovint, apuntava Guasch, «es veu el tèxtil com un sector en crisi, de poc valor afegit i tradicional, però recordeu que la moda, que es veu com un sector just el contrari, pertany al tèxtil». Per a Guasch, doncs, la moda ha de ser la porta d'entrada per convèncer els joves que el tèxtil és modern i té futur. «La gent jove no veu les eines que hi ha darrere la moda», deia Guasch, eines que el cicle del Catà s'encarregarà de fer accessibles.

La FP dual, la clau

Tant Massegú com Guasch i la resta d'assistents a la presentació (Mercè Rosich, regidora d'Ense-nyament de l'Ajuntament de Manresa; Ramon Riba, president de Global Tèxtil; i Andrés Borao, secretari general de Texfor) van insistir a qualificar la FP dual com «la clau» per renovar una indústria amb fort arrelament al territori i que assegura que gaudeix d'una plena vitalitat. A les comarques centrals hi ha unes 120 empreses del sector, que donen feina a 2.100 persones. Amb tot, cal un relleu generacional, un problema, apuntava Riba, «que ja ve de fa cinc o sis anys».

El nou cicle formatiu consisteix en 2.000 hores en dos cursos acadèmics, de les quals 350 són teòrico-pràctiques (al Catà i al taller dels Dolors, que s'equiparà amb maquinària cedida per empreses locals), i la resta es fan al centre de treball, el segon curs. Es tracta d'hores remunerades mitjançant una beca-salari (a 3,5 euros l'hora) o d'un contracte (uns 4,5 euros l'hora). En total, s'ofereixen 30 places per a aquest primer curs.

Els continguts del nou cicle comprenen des d'estampació, aplicació d'aprests i acabats tèxtils fins a tècniques de teixiduria de punt, preparació i tintura o anglès tècnic. Els estudis capaciten per fer operacions de preparació, emmagatzematge, processament posterior i expedició de matèries primeres i productes intermedis i finals, així com la preparació i conducció dels equips industrials necessaris.

El nou cicle copia els continguts d'uns estudis que estan vigents a Terrassa des de fa cinc anys. També es fan estudis del sector a Igualada (orientat al punt) i a Canet de Mar.

Amb aquests nous estudis, Manresa recupera els cursos sobre tèxtil que va perdre fa dues dècades, arran de la crisi del sector. «El tèxtil en va sortir malparat, però avui és ben viu», asseguraven ahir Ramon Riba i Marcos Guasch.