El projecte pilot de Manresa en Simbiosi va rebre ahir una vintena de visitants, entre els quals hi havia participants del projecte Fissac, finançat per la Unió Europea, i que té per objectiu millorar l'aprofitament de materials que ara són residus procedents de la construcció i enderrocs.

El projecte de Manresa en Simbiosi pretén valoritzar materials que per a unes empreses són residus i que d'altres poden utilitzar, generant així sinergies, aprofitant millor les matèries primeres i evitant la generació de residus.

Per a una de les visitants, la belga Fiona Craddock, de l'Associació de Ciutats per a una gestió sostenible dels recursos, «és molt important que es tracti d'un projecte d'aprofitament de recursos entre veïns». Per a ella, aquest fet «potencia l'economia d'un territori i s'evita que els materials acabin anant amunt i avall del planeta constantment». En el marc de Fissac, es volen trobar solucions per aprofitar els materials de la construcció, i tot i que el finançament de la UE és per a quatre anys i mig, l'objectiu és que sigui sostenible per si sol i s'allargui en el temps. En aquest sentit, Craddock va dir que treballen per posar en contacte empreses de cada país per tal que es puguin aprofitar també els recursos des de la proximitat.

A escala europea, el pla de Manresa és referent juntament amb un de Flandes i un de Turquia. Per a Craddock «és molt important veure com funcionen, què va bé i què no, per aplicar-ho en altres projectes».

Una de les firmes que es van visitar ahir és Tècnium. El director d'operacions de l'empresa, David Llussà, va explicar que en el marc de la simbiosi industrial estan treballant per tal que residus plàstics que generen es puguin convertir de nou en matèria primera per a l'empresa. Abans, també es va visitar Fitaller. Aquesta empresa aprofita el material dels patrons de Señor com a embolcall per als seus productes de fusta. D'aquesta forma han substituït el plàstic amb bombolles. La jornada va acabar amb una visita al Parc Ambiental de Bufalvent.

D'altra banda, Verónica Kuchinov, de l'empresa Simbiosy, va explicar que també estan treballant en un altre projecte per aprofitar bobines de fibra de vidre.