El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha obert una investigació per la indemnització de 16 MEUR que va rebre l'any 2014 l'exvicepresident i exconseller delegat de CaixaBank Joan Maria Nin. El jutjat s'ha declarat competent per instruir la causa contra l'actual president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, i altres directius de l'entitat. En una interlocutòria, De la Mata admet a tràmit una querella on s'assegura l'entitat hauria pagat 16 MEUR a Nin mitjançant un "pla ordit" per Fainé, el mateix Nin i "amb la cooperació necessària del consell d'administració i d'altres assessors". De la Mata ha obert la investigació perquè hi veu indicis de delicte societari i d'apropiació indeguda.

El jutge es declara competent per instruir la causa contra Fainé, que en el moments dels fets era president de CaixaBank, el mateix Nin, l'actual vicepresident, Antoni Massanell, el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, així com també membres del consells que van participar en l'adopció d'acords de contractació, cessament i indemnització de l'exconseller delegat. El jutge preveu citar-los a declarar com a investigats.

Segons es recull a la interlocutòria, el 29 de maig del 2014, Nin i CaixaBank van subscriure un nou contracte de prestació de serveis, que va entrar en vigor el 16 de juny. Uns dies després, el 30 de juny del 2014, els membres del consell d'administració van donar per extingida "la relació jurídica d'alta direcció" de Nin. "La raó oficial va ser suposadament que s'extingia el contracte com a conseqüència del procés de reorganització en què estava immers el grup Caixa", recull el jutge en el seu escrit.

Posteriorment, el dia 10 de juliol, es va subscriure un acord d'extinció entre Nin i CaixaBank amb efecte retroactiu al 30 de juny del 2014, fet que "li va permetre cobrar 15.081.308 euros per l'activació del nou contracte de prestació de serveis de 29 de maig del 2014 i de les clàusules blindades".Entre altra documentació, el jutge reclama a l'entitat els acords del consell d'administració de signatura del contracte de Nin i la seva extinció.

CaixaBank defensa la legalitat de la indemnització

Per la seva part, fonts de CaixaBank han mostrat respecte a la justícia i han defensat que la indemnització es va produir en la "més estricta conformitat amb la llei" i han recordat que hi va haver transparència quan es va produir, ja que les condicions es van fer públiques. Les mateixes fonts han destacat que el canvi de contracte a Nin es va produir a causa de la separació del banc i la fundació, "en termes equivalents a les d'aquell moment en el grup".