El Banc Central Europeu (BCE) va informar ahir que manté la seva taxa d'interès rectora en el mínim històric del 0% i continua disposat a augmentar les compres mensuals de deute públic i privat a la zona de l'euro, que ara són de 60.000 milions d'euros, «si el panorama empitjora».

Així mateix, el BCE també va decidir deixar inalterada la taxa d'interès de la facilitat marginal de crèdit, a la qual presta els diners a un dia, en el 0,25%. També manté la taxa d'interès als dipòsits dels bancs a un dia en el -0,40%, de manera que els seguirà cobrant per l'excés de reserves.

Analistes i mercats preveien que el BCE mostraria ahir que ja no està disposat a incrementar les compres de bons, però el BCE encara no ha fet aquest pas. El BCE adquirirà deute, fins a final de desembre, per valor de 60.000 milions d'euros mensuals. El comunicat continua mostrant la disposició del BCE d'ampliar el volum i/o la durada d'aquest programa de compra de deute. «Si les perspectives fossin menys favorables, o si les condicions financeres fossin incompatibles amb el progrés de l'ajust sostingut de la senda d'inflació, el Consell de Govern preveu ampliar el volum i/o la durada d'aquest programa», va dir ahir el BCE.

Amb les compres de deute públic i privat de la zona de l'euro, el BCE vol impulsar la concessió de crèdit a l'economia real, a les empreses i les llars de la regió. D'aquesta manera contribueix al creixement, al fet que pugi la inflació, encara que això es demora, i a devaluar l'euro.