El govern central va enviar ahir a les comunitats autònomes la documentació perquè encomanin al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) la gestió del programa Prepara i poder, així, prorrogar-lo de maenra extraordinària mentre es revisen els programes d'ajuts a aturats per unificar-los.

Durant la seva compareixença a la Comissió d'Ocupació del Congrés dels Diputats, Báñez va assenyalar que ahir al matí havia remès a les comunitats autònomes un esborrany d'acord per a aquest encàrrec i el reial decret que permetria prorrogar aquest pla, que va vèncer el 15 d'agost.

El 14 d'agost, Ocupació, després de reunir-se amb els agents socials, ja va anunciar que es convocaria les comunitats autònomes per consensuar un mecanisme «extraordinari i temporal».

«És l'única opció viable», va insistir ahir Báñez, que confia a aconseguir el consens de les comunitats des d'un «diàleg lleial» en una conferència sectorial que se celebrarà «al més aviat possible». Báñez va justificar aquesta última extensió del Prepara mentre es treballa amb els agents socials per redissenyar els diferents instruments de protecció per a aturats de llarga durada existents (Prepara, PAE i RAI).

«Volem fondre els programes en un», va assenyalar Báñez, que va recordar que el proper 4 de setembre es reunirà amb els agents socials a la taula del pla de xoc per l'ocupació.

L'objectiu és «revisar» tots els plans d'ajuda d'aturats per donar-los coherència, adequar-los al marc competencial i a la doctrina del Constitucional, i millorar l'eficàcia de la cobertura existent.

El pla Prepara va quedar extingit el 15 d'agost, un cop que va baixar el nivell d'atur del 18%, condició que permetia la seva pròrroga automàtica, i després de conèixer una sentència del Constitucional que estimava un recurs del País Basc en què considera que la gestió d'aquestes ajudes correspon a les autonomies. Ahir, el diputat del PNB Iñigo Barandiaran va demanar que es prevegi «la compatibilitat de les ajudes» del pla Prepara amb què el govern basc assumeix a través de la Renda de Garantia d'Ingressos (RGI), que va des dels 682 euros fins als 1.047 euros mensuals.

«Tenim voluntat de permetre la viabilitat del programa per raons humanitàries i de solidaritat, oferim col·laboració», va assegurar Barandiaran, que va exigir «reciprocitat per part del govern» per ser més eficients en la gestió de les ajudes. En el torn de rèplica, Báñez va allargar la mà al PNB per poder arribar a un acord.

Esquerra també va criticar la «invasió» de competències i va demanar al govern que acati la sentència del Constitucional.

El pla Prepara, creat el febrer del 2011, preveu ajudes de fins a 450 euros durant 6 mesos per a aturats amb càrregues familiars i que han esgotat les prestacions per desocupació. Des de la seva posada en marxa, amb un total de dotze pròrrogues, gairebé un milió d'aturats (952.000) han estat beneficiaris d'aquest programa. La nova ampliació seria de 6 mesos més, fins al 15 de febrer de l'any que ve.