Avui s´acaba la campanya electoral i és un bon moment per començar a fer balanç. La Catalunya Central s´ha vist oblidada pels candidats a la presidència a la Generalitat en aquestes eleccions catalanes. Només tres caps de llista han visitat Manresa: Romeva, de Junts pel Sí, en la precampanya, igual que Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, i Arrimadas, de C´s, en plena campanya. Tres candidats més tenien prevista la presència a Manresa en plena campanya, però la van anul·lar a darrera hora per motius diversos: Antonio Baños de la CUP, Miquel Iceta del PSC i Rabell, que va visitar, com Arrimadas, la capital de l´Anoia.

Per la seva banda, Berga ha rebut segones files, entre les quals destaca Muriel Casals, mentre que Puigcerdà ha rebut dos caps de llista per Girona: Lluís Llach, de Junts pel Sí, i Enric Millo, del PPC.

El Moianès s´ha hagut de conformar amb la visita del número 5 de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, com a personalitat més rellevant, una comarca que viu lluny de les candidatures no sobiranistes, que no n´han trepitjat la capital. El Solsonès ha vist passar dos caps de llista per Lleida: Josep Maria Forner, de Junts pel Sí, i Òscar Ordeig, del PSC. La resta de llistes no hi han portat els caps de la candidatura. Catalunya Sí que es Pot i C´s, directament, no hi han fet cap acte.

Junts pel Sí arrasa en actes

Junts pel Sí és la candidatura que ha tingut l´hegemonia dels actes electorals amb figures destacades a les capitals de la Catalunya Central. Més d´una seixantena -com es pot veure en el gràfic de la dreta. La resta de candidatures no arriben a la desena a Manresa, Moià, Berga, Solsona, Igualada i Puigcerdà plegades. El PP suma nou actes, igual que Catalunya Sí que es Pot, la CUP, sis, el PSC, tres, i C´s, dos. Aquesta distància posa de manifest la capacitat de mobilització i d´infraestructura que té la coalició de Junts pel Sí a aquestes comarques, a més del baix inte-rès que poden tenir la resta de candidatures a fer-hi actes.

Juli Gendrau, exalcalde convergent de Berga, és un dels responsables de la campanya de Junts pel Sí a la Catalunya Central. El polític posa en evidència que, normalment, hi ha més actes de campanya en les eleccions municipals que no pas en les autonòmiques. Ara, segons ell, el nivell s´ha equiparat «o és fins i tot superior». Gendrau valora la fusió d´equips entre CDC i ERC, cosa que ha facilitat l´organització d´actes «perquè eren més braços a treballar». A més, la gran quantitat de personalitats i de polítics de rellevància que han fet costat a Junts pel Sí els ha permès que fos més fàcil «repartir la gent» en els actes del territori. A Manresa, en l´acte central divendres passat, no hi va anar Raül Romeva -que hi havia anat a la precampanya-, però, en canvi, Mas, Junqueras, Forcadell, Mainat i els dos representants bagencs de Junts pel Sí van aconse-guir omplir a vessar la plaça de Sant Domènec. De fet, segons explica el número 25 de Junts pel Sí, David Bonvehí, Romeva s´ha especialitzat en els actes de presentació de la candidatura, com el que es va fer a Puigcerdà el 27 d´agost, mentre que Mas i Junqueras han recorregut més el territori.

El PP també s´ha mogut una mica per la regió central, amb el desembarcament dimarts a Manresa del president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada. Però Xavier García Albiol no ha posat el peu a cap capital de comarca de la zona: «no ha pogut estar a tot arreu», explica Joan Antoni López Noguera, exregidor del PP a Berga i responsable de la campanya a la Catalunya central, que afegeix que «s'ha de tenir en compte que s´ha hagut de fer una campanya exprés perquè van convocar eleccions a l´agost». Albiol, tal com explica López, va advertir els líders territorials que no podria centrar-se a ser a més ciutats més enllà de l´Àrea Metropolitana i les altres tres capitals de província, en una campanya «amb molt interès mediàtic nacional», que ha demanat la presència del candidat a mitjans estatals i catalans. El focus d'interès ha estat guanyar la batalla de l'Àrea Metropolitana, «el lloc on hi ha més indecisos, com es pot veure en qualsevol enquesta, o més vots no independentistes». López posa com a exemple Santa Coloma de Gramenet, on en les darreres eleccions no va sortir escollit cap regidor de CiU o d'ERC: «és el nostre niu de vots». Joan Agramunt, del PP a l´Anoia, remarca que la campanya del partit, més que no basar-se en el míting tradicional, es concentra en «l´atenció personalitzada a col·lectius ciutadans».

La CUP havia de dur el candidat a la Generalitat Antonio Baños a Manresa dissabte passat, però l´organització sobtada del debat televisiu a La Sexta va frustar-ne la presència. Joan Fernández, responsable de campanya a la regió central, es felicita que el partit no depengui «ni d´una, ni de dues persones» per «fer actes potentíssims» com el de la plaça Major, en què hi va haver la presència de la diputada Isabel Ballet i el número quatre per Barcelona, Josep Manel Busqueta. Fernández explica que la presència dels caps de cartell nacionals en actes de les diverses territorials ha anat condicionat a la seva disponibilitat, però que en cap cas no han volgut prioritzar l´Àrea Metropolitana per sobre d´altres punts del territori.

Iceta no trepitja Manresa

El PSC no ha aconseguit portar el seu candidat, Miquel Iceta, a Manresa, un dels feus tradicionals del socialisme a la Catalunya Central. Iceta havia de venir dimecres a la capital del Bages, però arran de la presència de Pedro Sánchez i Felipe González al Principat es va decidir canviar l´agenda perquè els pogués acompanyar: primer, al matí en un esmorzar informatiu amb el líder actual del PSOE i al vespre, al míting de González a l´Hospitalet. S´han hagut de resignar a no fer cap acte de campanya a Manresa, explica Ramon Serra, secretari d´organització del PSC al Bages, Berguedà i Solsonès. La seva campanya s´ha concentrat als llocs on acostumen a «tenir molt bons resultats en eleccions municipals i generals, com ara Sant Joan i el Pont de Vilomara. Els va visitar l´alcalde d´El Rubio, Antonio Pradas. L´objectiu del PSC, segons Ramon Serra, ha estat aconseguir que aquells que els voten per a les generals «no es quedin a casa pensant-se que aquestes eleccions no són per a ells».

Catalunya Sí que es Pot ha prioritzat les reunions a petit comitè amb la militància dels diversos municipis, més que no pas els grans mítings a les capitals de comarca, afirma el responsable de la campanya a la zona central, Albert Marañón. Pablo Iglesias, de fet, no ha trepitjat la Catalunya Central, mentre que Lluís Rabell ha anat a Igualada en campanya i a Manresa en precampanya, mentre que va canviar la presència a la capital del Bages en campanya per problemes d´agenda amb els mitjans de comunicació. Finalment, a Manresa, va assistir-hi Joan Herrera en el seu lloc.

Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha visitat Manresa i Igualada, però en cap lloc no hi ha anat Albert Rivera. Antonio Espinosa, número 6 per Barcelona, afirma que ha estat així per estratègies de campanya i manca d´infraestructura.