La Comissió Europea (CE) va eludir comentar els resultats de les eleccions autonòmiques a Catalunya i ha reiterat que mai no fa valoracions d'aquest tipus de comicis, que són un assumpte intern.

"La CE, per principi, no comenta les eleccions regionals, és un tema intern d'Espanya", va dir en la roda de premsa diària de la Comissió el portaveu comunitari Margaritis Schinas. El portaveu va indicar que "no correspon a la Comissió expressar una postura sobre una qüestió d'organització interna relacionada amb les disposicions constitucionals d'un estat membre".

A més, va explicar que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va ser informat dels resultats en els comicis catalans, però no ha tingut "cap contacte immediat", és a dir, entre diumenge a la nit i ahir matí, "ni amb el govern espanyol ni amb el govern regional de Catalunya".

La CE ha dit en el passat de manera reiterada que si Catalunya s'independitza deixaria de ser part de la Unió Europea (UE) i passaria a ser considerada un tercer país al qual no s'aplicarien els tractats.

D'altra banda, el portaveu es va referir a l'"error humà" que va fer que es publiquessin dues versions lingüístiques diferents de la resposta de Juncker a una pregunta parlamentària de l'eurodiputat popular Santiago Fisas sobre una hipotètica declaració unilateral d'independència de Catalunya.

"En una institució de 35.000 persones hi ha errors humans", va indicar el portaveu, que va afegir que, segons les indicacions de les quals disposa la CE, va ser "un error en l'àmbit del secretariat general".