Durant tot el matí, els caps de llista dels partits que es presenten a aquestes eleccions catalanes han desfilat pels col·legis electorals per emetre el seu vot. Tots, han aprofitat per fer una crida als seus simpatitzats a acudir a la cita amb les urnes. No ho han pogut fer, però, Carles Puigdemont, a Brussel·les (on ha fet una roda de premsa), i Oriol Junqueras, a la presó.

Rovira: "Esperem que avui la democràcia pugui tornar a guanyar, com va guanyar l'1-O"

La número dos per Barcelona de la candidatura d'ERC, Marta Rovira, ha dit que confia que aquest 21-D "pugui tornar a guanyar la democràcia, igual com va guanyar l'1-O, amb una participació molt elevada". Rovira, que ha votat a l'Associació-Casal Mossèn Guiteras del barri de La Calla de Vic, ha volgut tenir present la gent que aquest dijous "no ha pogut exercir els seus drets democràtics". "Ho fem amb esperança, il·lusió i, avui més que mai, ho fem per l'Oriol Junqueras que és qui s'ha vist més privat d'aquests drets democràtics". Davant d'aquesta situació, la número dos d'ERC ha dit que confia que "la democràcia s'imposi". Rovira ha anat a votar acompanyada pel seu marit i la seva filla i ha rebut forts aplaudiments quan ha arribat al col·legi electoral.

Riera: "Són unes eleccions convocades per un cop d'estat però estem convençuts que guanyarà la democràcia"

El candidat de la CUP, Carles Riera, ha aplaudit la gran participació que des de primera hora del matí omple els col·legis electorals en uns comicis que "són excepcionals perquè s'han convocat en el marc d'un cop d'estat". Tot i això, Riera es mostra convençut que el republicanisme guanyarà les eleccions per "revertir" la situació: "Votar república és sinònim de votar democràcia i estem convençuts que guanyarà la democràcia". El candidat cupaire ha estat el primer dels aspirants a la presidència de la Generalitat a exercir el seu dret a vot. Ho ha fet a l'escola Pere IV del barri de Poblenou de Barcelona i ha lluït un llaç groc a la solapa de la seva gavardina.

Arrimadas: «'Pot passar qualsevol cosa, s'ha de respectar el que vulgui la gent»

La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha votat aquest migdia, a quarts d'una a l'escola Àusias March, on ha hagut de fer més de mitja hora de cua a causa de la gran afluència d'electors. Arrimadas ha atès a una gran multitud de mitjans de comunicació i ha animat a la població a sortir i anar a votar en una jornada que veu ''amb esperança'' com ''històrica''. La participació ''sempre és una bona notícia'' ha dit Arrimadas, que s'ha mostrat cautelosa amb el què auguren les enquestes. ''Estem tranquils'', ha afegit la candidata perquè considera que el partit ha treballat molt i ha conclòs que ''avui pot passar qualsevol cosa, s'ha de respectar el que vulgui la gent''.

Domènech crida a la "participació massiva" per "superar una situació difícil"

El candidat de Catalunya En Comú-Podem, Xavier Domènech, ha fet una crida a la "participació massiva" a les urnes d'aquest dijous per tal de "superar una situació difícil". Després de dipositar el seu vot a l'urna a l'Escola Industrial de Barcelona, Domènech ha reclamat superar la situació política "més enllà dels blocs". "Sobretot en positiu, perquè a partir del 21-D puguem construir el futur i no quedar-nos atrapats en un passat que no passa", ha assegurat en declaracions als mitjans aquest dijous. Domènech, que insisteix que la solució passa per teixir consensos d'acord amb "tots els anhels", ha assegurat que una participació alta aquest 21-D "beneficia tothom". "Ens beneficia com a país, i per tan també Catalunya En Comú-Podem", ha assegurat. I per això ha reblat que és la ciutadania qui té "la clau" a les urnes.

Puigdemont diu que Rajoy "té una immensa por a obrir les urnes i que es demostri que la seva recepta no ha funcionat"

El cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha dit aquest dijous que el president espanyol Mariano Rajoy "té una immensa por a obrir les urnes i que es demostri que la seva recepta no ha funcionat" i ha alertat que "votar qualsevol dels partits del 155 és obrir la porta a continuar amb el règim de la por". Puigdemont ha comparegut al centre de convencions de Brussel?les on es farà el seguiment de la jornada electoral, que ha definit com "anormal" i que no està convocada "en situació de normalitat democràtica". Amb el logotip de la Generalitat al darrere amb el rètol 'Govern legítim'' el cap de llista ha assenyat que aquestes eleccions se celebren "amb candidats a la presó i a l'exili, amb atemoriment i intervenció del nostre país i les nostres institucions". El candidat ha confiat que del resultat de les eleccions "pugui sortir la manera de recuperar aquesta normalitat i acabar amb l'alteració de la democràcia i la retallada de llibertats que ens ha imposat el 155" i espera que "malgrat tots els impediments tothom pugui exercir el seu vot, que no hi hagi coaccions de cap tipus".

Albiol adverteix que no acceptarà el resultat del 21D si els independentistes "pretenen votar tres vegades cadascun"

El candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, ha votat aquest dijous a les 12.15h al col·legi Lola Anglada de Badalona, des d'on ha advertit que el fet que la seva formació respecti el resultat de les eleccions "depèn" de si tenen lloc en condicions de normalitat, o si "com l'1-O" els independentistes "pretenen votar dues o tres vegades cadascún". En aquest segon cas, segons Albiol, el PP "no respectaria" els resultats de les eleccions. Albiol també ha insistit que malgrat el fet que el candidat d'ERC, Oriol Junqeras, és a la presó, i el de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, a Brussel·les, aquestes són unes eleccions normals. "La situació des que estan a presó i a l'estranger se l'han buscat ells", ha dit. "Cadascú ha de ser conseqüent dels seus fets" i quan es vulnera la legalitat "la justícia pren decisions".

Iceta fa una crida a la participació per canviar el rumb de Catalunya "entre tots"

El candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, ha fet una crida a la participació per canviar el rumb de Catalunya "entre tots". Ho ha dit després d'exercir el seu dret a vot, cap a les 11 hores d'aquest dijous a la taula 93 del col·legi electoral de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB). "Avui és un dia perquè tothom posi dins d'un sobre la papereta amb els seus somnis, desitjos i propostes de solució. Catalunya l'aixecarem entre tots a partir de demà però perquè sigui possible necessitem que avui tothom vagi a votar i pensi què és millor, no només avui sinó també en els dies que vindran ", ha declarat desitjant una alta participació. El socialista ha recordat que són unes eleccions "decisives" i ha volgut agrair a empresaris i treballadors dels sindicats l'"esforç" fet per afavorir la participació entre els treballadors en una jornada electoral que se celebra en dia laborable. "Catalunya som tots i val la pena avui refermar-ho expressant lliurement el nostre vot", ha dit.