A partir de les deu del vespre s'inicia una marató de dues hores pels quatre candidats a la presidència del govern espanyol. L'únic debat d'aquestes eleccions i que des dels mateixos partits auguren que pot ésser decisiu, en el sentit que el paper de cadascun dels candidats pot influir en el resultat final del 26 de juny. Per això, candidats i equips fa dies que hi treballen de forma exhaustiva, dibuixant estratègies, preparant materials i assajant discursos.

Iglesias, prudent

Pablo Iglesias es preparava ahir el debat a casa seva, estudiant amb el seu equip -els seus sis o set col·laboradors més propers- les diverses possibilitats o situacions que pugui haver d'afrontar en aquest duel polític. Té curiositat i ganes de debatre per primera vegada amb el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, de qui ja coneix els seus bons dots parlamentaris, però amb qui encara no ha pogut compartit un debat electoral.

Per a Podem, aquest debat a quatre no es presenta tan crucial com el de l'anterior campanya electoral. Tenir la possessió i controlar el joc, no cometre errors i esperar els del contrari. Aquesta sembla que serà la tàctica del capdavanter de Podem, que a més intentarà estar preparat per respondre els seus tres rivals.

Rajoy, preparat per als atacs

El candidat popular i fins ara president en funcions encara el debat amb una actitud constructiva i està preparat per respondre, amb arguments, als atacs que puguin dedicar-li els seus rivals.

La seva estrena no suposa una preocupació afegida per al partit, que veu el seu líder més relaxat i amb més ànim davant la trobada de demà que davant el "cara a cara" que el va enfrontar amb Pedro Sánchez en l'última campanya. L'estratègia per a aquesta cita, assenyalen fonts "populars", és fer una intervenció "positiva i propositiva", en línia amb la campanya "a favor".

No és decisiu per al PSOE

Els socialistes consideren que el debat d'avui "no és tan decisiu" com pugui semblar, però creuen que pot esdevenir un punt d'inflexió en tractar-se de l'únic debat. L'equip de Pedro Sánchez està convençut que el duel a quatre és un format "que va bé" al líder socialista i que encara "infinitament millor" que el de la campanya anterior.

Tot i això, lamenta que només hi hagi un debat, enfront dels tres en què va participar Sánchez les passades eleccions del 20-D, tot i que veu amb bons ulls que se celebri al principi de la setmana. El líder socialista, que des de dissabte no té cap acte a l'agenda, fa al voltant d'una setmana que hi treballa, tant en solitari com amb els seus col·laboradors.

Rivera treballa el contraatac

Tot i que el líder de Ciutadans va ser l'únic que ahir va dur a terme actes de campanya, el cert és que centra el seu entrenament del debat en l'oratòria, que és on més va fallar en el debat del desembre, i es prepara per al "contraatac".

Rivera, que va començar a preparar la seva intervenció dissabte a la tarda, dedicarà tot el dia d'avui al debat, però "sense obsessionar-s'hi", amb buits per al relax.