Valentino Rossi va fer un pas endavant en la seva lluita amb Jorge Lorenzo per conquerir el Mundial de MotoGP. Ahir va finalitzar segon el Gran Premi de Motegi, només darrere d'un Dani Pedrosa que va tornar a sentir el tacte de la victòria després de més d'un any de no aconseguir-ho, des del Gran Premi de la República Txeca de la temporada passada. Ara, Rossi té 18 punts respecte de Jorge Lorenzo, el segon classificat, a falta de tres proves. Això significa que l'italià aconseguiria el seu desè Mundial, comptant els de totes les categories, quedant segon en les tres curses, independentment del resultat del mallorquí.

Força més complicades van ser les coses per a Toni Elías, que en la seva segona cursa amb l'equip Forward Racing no va poder evitar la vintena i última posició entre els pilots que van acabar, molt lluny de les motos Open, com era el seu objectiu manifestat la jornada anterior. "Avui les condicions meteorològiques han estat diferents de les d'ahir. Era el primer cop que rodava en mullat amb aquesta moto i he hagut de lluitar molt. Malgrat les passes endavant que havíem fet en el warm-up, no hem pogut seguir el ritme dels de davant". Caldrà esperar a Phillip Island per aconseguir registres més esperançadors. El seu company Loris Baz va abandonar.

Damunt dels elements

Pel que fa als pilots capdavanters, Dani Pedrosa va superar tots els inconvenients provocats per les males condicions meteorològiques per adjudicar-se la cursa davant d'un Rossi que, conscient de la pressió de Lorenzo, va sortir amb ganes de vèncer. L'italià va arribar líder al primer revolt abans de ser sobrepassat pel mallorquí i totes dues Yamaha van intentar posar terra entre ells i els seus competidors. Va ser Lorenzo qui es va escapar, deixant darrere el seu company d'equip i Andrea Dovizioso, mentre Pedrosa era quart i Márquez, amb problemes físics tot el cap de setmana de resultes de l'operació a un dit de la mà de fa pocs dies, s'establia al cinquè lloc. Lorenzo semblava que assegurava la posició, amb tres segons sobre els rivals, però aleshores va començar a reaccionar un Pedrosa desconegut, que primer va atrapar Dovizioso i, després, feia el mateix amb Rossi.

Atrapar Lorenzo era qüestió de temps. Així va succeir i el balear, a més, va cometre una errada de pilotatge que gairebé fa que se surti de la pista. Va salvar els punts però no la segona posició, la qual cosa dóna 18 punts d'avantatge al seu gran rival en la lluita pel Campionat del Món.

Rossi, agraït

Després de la cursa, Valentino Rossi va agrair al ritme de Dani Pedrosa la possibilitat d'haver superat Lorenzo. "Dani m'ha ajudat, perquè en aquell moment ell pilotava molt bé i seguir-lo m'ha donat ritme i una bona traçada, una bona informació, ja que era un moment estrany. Jorge i jo rodàvem lents. Perdre nou punts més, com a Aragó, hagués estat molt dolent".

Per la seva banda, el guanyador de la cursa va congratular-se de la seva estratègia "bona i encertada" a l'hora de conservar els pneumàtics. He mantingut la calma en les dues primeres voltes, en què s'accelera molt i pots gastar el pneumàtic, i al final ha valgut la pena. La clau, avui, ha estat una mica la pluja i també saber aprofitar l'oportunitat".

Mundials resolts

En les altres dues curses, el ja campió del món de Moto2, el francès Johann Zarco, va celebrar el títol amb una victòria davant de l'alemany Jonas Folger. Álex Rins no va aprofitar la baixa de Tito Rabat per atrapar-lo en el segon lloc de la general i va ser onzè. En Moto3, al britànic Danny Kent només li falten 19 punts per ser campió. Ahir va ser sisè en una cursa guanyada per Antonelli.