Ja només la desgràcia pot apartar Moi Torrallardona de la seva primera victòria al Dakar. Falten dues jornades, 447 quilòmetres d'especial per als camions entre aquests dies, i no sembla que l'Iveco que condueix Gerard de Rooy i que porta el bagenc com a navegant hagi de patir per aconseguir el triomf, que seria el segon de l'holandès en la prova. Ahir, després de la gran prova de dimecres a Fiambalá, De Rooy no es va voler exposar i es va limitar a seguir el ritme dels millors a distància, suficient per gestionar, i de sobres, la més d'una hora de diferència a la classificació general.

Les altses temperatures van afectar ahir una caravana que va sortir més tard de l'habitual de La Rioja, però les diferències no van ser tan extraordinàries com el dia anterior. Va ressuscitar el rus Nikolàiev, que va obtenir un triomf pírric, i De Rooy va ser sisè. Encara conserva 1 hora i 9 minuts respecte del vencedor de l'any passat, un Airat Mardeev que salvarà l'honor dels Kamaz al podi. L'argentí d'Iveco Federico Villagra es perfila com a tercer. Pel que fa a Pep Vila i Marc Torres, ahir van ser dotzens i són a onze minuts de la desena posició de Sotnikov.

Viladoms remunta

En la categoria de motos, l'australià Price té la victòria pràcticament garantida. Ahir, en una jornada que va veure l'abandonament de Paulo Gonçalves, que va certificar un altre desastre d'Honda, l'australià es va limitar a controlar la KTM de l'excampió del món d'enduro el francès Antoine Meo, que va guanyar amb facilitat. La bona notícia per als nostres va ser l'excepcional etapa d'un Jordi Viladoms sacsejat per tot de problemes, des de físics fins a mecànics, durant el Dakar. L'igualadí va ser novè i aspira al Top-10, una fita impensable fa pocs dies.

Un cop a la meta va declarar que "ha estat una bona especial per a mi, de navegació complicada i amb punts de pas amagats. He pogut gaudir damunt la moto i pilotar de pressa. Sortia des de darrere i per això el més difícil ha estat avançar tants pilots. Estic content de les sensacions físiques i la moto ha respost molt bé a les altes temperatures. Gerard Farrés continua novè, després d'una altra jornada sòlida. Va classificar-se just darrere de Viladoms. A l'hora de tancar edició, no hi havia informació definitiva d'Armand Monleón.

Roma i Haro, sisens

La categoria de cotxes està sent la més variable i això ha provocat que Nani Roma i l'odenenc Àlex Haro, que tan malament van començar quedant-se enganxats al fang en la segona jornada, només tinguin a vuit minuts la cinquena posició final, que ara ocupa el Toyota del sud-africà Poulter. Seria un èxit per a l'equip Mini, que tot i no aconseguir la victòria col·locaria els seus tres principals vehicles en els cinc primers llocs.

La victòria final serà per a Stéphane Peterhansel, però si el Dakar hagués tingut la duresa d'altres edicions, pel que fa a desert, hauria patit molt contra un Nàsser al Attiyah que aquests darrers dies ha millorat. La poca fiabilitat dels Peugeot va sepultar Loeb i Sainz, però no Monsieur Dakar, que s'apuntarà el dotzè títol.