En el fons tenyit del negre de dol, la imatge de Johan Cruyff somrient i agafat a la pilota destacava més que mai. La sala de premsa Ricard Maxenchs, al Camp Nou, era tan plena que es feia difícil trobar espai per situar-se. Després d'unes breus paraules de Josep Vives, portaveu del FC Barcelona, que anunciava que seria una compareixença sense preguntes, Jordi Cruyff va intervenir durant uns deu minuts per expressar el sentiment de la família, i va donar un missatge de concòrdia relatant que, abans de morir, Johan Cruyff i el Barça s'havien acostat, amb una "abraçada" final, amb un acord del club i la fundació de l'holandès, la nineta dels ulls del mite.

Jordi Cruyff, emocionat durant el seu parlament però molt serè i amb dicció clara, va oferir la visió del llegat del seu pare, tot remarcant que el seu record no és exclusiu de la família i que els darrers dies ha quedat demostrat que "Johan és de tots". Després es va oferir un vídeo, elaborat per TV3, amb les imatges del Cruyff professional del futbol i també algunes de més íntimes, del seu àmbit familiar, que el seu fill va agrair que s'hagués respectat els darrers dies. Uns quants dels que eren a la sala de premsa no van contenir les llàgrimes durant la visualització de les emotives imatges.

"Una última abraçada"

Vestit també íntegrament de negre, amb el seu cunyat Angoy i Asensi, excompany al Barça del seu pare, molt a prop, Jordi Cruyff va donar les gràcies a l'afició, al Futbol Club Barcelona, a la Clínica Teknon, on va ser atès "amb afecte", i també al doctor Tramullas.

"La meva mare, les meves germanes, tots hem vist grans mostres d'afecte i de respecte, i malgrat que el meu pare va voler que tot fos ben privat, amb quinze persones, hem entès que en Johan no és només nostre, sinó que ell és una mica de tots", va dir el fill de Cruyff. També va donar les gràcies al club que ha impulsat l'Espai Memorial. "Amb el Barça hi ha hagut sintonia i complicitat". Un respecte que també s'ha mostrat "en el 99% dels mitjans de comunicació". Jordi Cruyff també va voler subratllar que entre el FC Barcelona i el seu pare "hi va haver una abraçada final", en una referència a l'acord, ja amb Josep Maria Bartomeu de president del club, de les dues fundacions. "Qui coneixia el pare sap que la nineta dels seus ulls ha estat la fundació i els nens als quals ha dedicat tota l'energia. Va ser l'última firma que va fer viu, i de les més especials. És el que li va donar pau, l'abraçada va arribar tard però just a temps". Jordi Cruyff es va mostrar sorprès per la ressonància arreu del món de la figura del seu pare, i va destacar que els seus grans amors al futbol van ser el Barça, l'Ajax i la selecció d'Holanda. El fill del mite també va recordar que les relacions del seu pare amb els directius en general era tibant, tot el contrari que "amb els aficionats i amb els treballadors del club, davant dels quals ell era accessible i comprensible, i era a aquestes persones a les quals més estimava". Una representació de la plantilla del primer equip, minuts abans de la intervenció a càrrec de Jordi Cruyff, va visitar el memorial i l'entrenador Luis Enrique va dir que "impressiona molt veure aquí la seva foto. Cruyff era futbol en la seva màxima expressió. Ens deixa un llegat molt important, el del joc d'atac, un estil que continuarem".

Dissabte hi haurà mosaic

Al vespre, el portaveu del club va anunciar que en el Barça-Madrid hi haurà un mosaic amb el lema "Gràcies, Johan". Es repartiran 90.000 cartolines. L'equip blaugrana també lluirà el lema al pit dels jugadors, substituint de forma excepcional el logotip del mundial de clubs. Quan els dos equips saltin a la gespa, uns nens els escortaran i duran samarretes amb els noms de les fundacions de Cruyff i del Barça a la part posterior.

A la llotja, assistiran al partit tots els expresidents del Barça des d'Agustí Montal. Es farà un minut de silenci i es projectarà un vídeo en record de Cruyff. El portaveu del club, Josep Vives, va dir que a la reunió de junta no s'havien tractat altres possibles homenatges futurs.