Després d'anys de brillant organització de la darrera prova del Campionat d'Espanya de trial, que en moltes ocasions ha determinat el guanyador de la prova, el Moto Club Baix Berguedà es vesteix avui de gala per convertir la seva cursa estrella en mundialista. La zona de Cal Rosal i d'Olvan acollirà avui i demà les dues primeres proves del Campionat del Món, una competició autodenominada Gran Premi de Catalunya, tot i que la federació internacional continua anomenant-la d'Espanya.

Més enllà de la part esportiva, amb un gran atractiu per la seva espectacularitat i també per veure com inicia Toni Bou la carrera cap a la dècada perfecta, hi haurà tot d'activitats col·laterals que provocaran que les 5.000 persones diàries que s'espera que hi arribin aquest cap de setmana passin uns dies ben distrets. A més, la previsió meteorològica anuncia sol i temperatures molt suaus, un fet més que pot ajudar a l'èxit de l'empresa.

Pensant en els espectadors

Per tal que tothom qui vulgui no es perdi ni el més mínim detall de les dotze zones per les quals passaran els pilots, l'organització ha pensat mètodes de desplaçament del públic el màxim de còmodes possible. De fet, la primera zona i també les dues darreres, en les quals s'ha de decidir el guanyador, estan situades al mateix nucli de Cal Rosal. Sis més, les números 2, 3, 4, 8, 9 i 10, són entre la part del Serrat dels Xoriguers i del Bac Negre, entre els dos nuclis de població, i les altres tres, la 5, la 6 i la 7, se situen enganxades o dins d'Olvan.

El recorregut és inèdit i, per tant, no és el mateix que el que s'ha fet servir en les proves del campionat estatal. Ahir, els pilots hi van poder fer els primers entrenaments, entre la una del migdia i les sis de la tarda.

Per ajudar al desplaçament de tothom, el Moto Club Baix Berguedà ha contractat un autobús, que es podrà trobar en tres punts destacats: a l'aparcament de la gravera de Cal Rosal, al centre d'aquest mateix nucli i també a Olvan.

Activitats i exhibicions

En els dos dies del Mundial de trial, però, no només hi ha d'haver competició pura i dura. A Cal Rosal hi haurà una zona comercial en la qual els aficionats podran trobar les últimes novetats en motos i també en accessoris. Els seguidors més fervents també podran tenir contacte amb els seus ídols. D'aquesta manera, i un cop s'hagi fet l'entrega de premis corresponent al dia d'avui, els principals pilots signaran autògrafs a tothom qui ho desitgi.

Avui també hi haurà dues exhibicions de tipus divers. A dos quarts de sis de la tarda n'hi haurà una de trial en bici, l'especialitat que ha estat el bressol de grans pilots de trial amb motor posteriorment, com és el cas de Toni Bou. Aquesta exhibició es repetirà demà a les dotze del migdia. A més a més, els Castellers de Berga també es desplaçaran uns quilòmetres més al sud de la capital de la comarca per tal de carregar i descarregar castells.

Preservació de la natura

L'organització també vol que el cap de setmana sigui de conscienciació que cal tenir cura de l'entorn. Per això, ha emprès diverses accions que formen part del programa Ride Green, com la d'evitar el col·lapse circulatori amb la contractació de busos per al transport, i també la distribució de diferents contenidors per tal d'abocar-hi les deixalles de manera selectiva i no embrutar la muntanya. Tot per practicar esport sense perjudicar ningú.