La guipuscoana Maialen Chourraut es va proclamar ahir, a l'estadi Whitewater de Deodoro, campiona olímpica de la modalitat de K1 de piragüisme en eslàlom dels Jocs de Rio 2016. Chorraut, que havia estat bronze a Londres 2012, va guanyar amb un temps de 98.65 i va superar la neozelandesa Luuka Jones (101.82) i l'australiana Jessica Fox (102.49), que havia estat plata en l'anterior cita olímpica. Chourraut havia passat a la final amb el tercer temps de la semifinal, amb 101.83, tan sols superada per l'austríaca Corinna Kuhnle (101.54) i la britànica Fiona Pennie (101.81).

Quatre anys i vuit dies després de fer història amb el seu bronze al centre d'aigües braves Lee Valley als Jocs de Londres, Maialen Chourraut va fer el gran salt al capdamunt de l'Olimp a l'estadi Whitewater del parc Radical de Deodoro. Aquell 2 de agost del 2012, Chourraut va complir una part del seu ambiciós projecte esportiu amb la tercera plaça a la final de K1. Però només una part, perquè sabia que podria haver-se penjat l'or, del qual la'n va separar menys d'un segon. La francesa Emilie Fer i l'australiana Jessica Fox li van arrabassar la màxima glòria olímpica. "Estic molt contenta, però una pena que no sigui la medalla d'or", va etzibar la palista de Lasarte després de penjar-se el bronze.

Maialen va tenir una filla el 2013, amb el seu entrenador i marit Xabier Etxaniz, amb qui viu a la Seu d'Urgell, però això no li va impedir recuperar-se a temps, entrenant-se al parc del Segre, per poder competir a ple rendiment com ho ha demostrat i ser la primera dona que aconsegueix l'or després de ser mare. De fet, la piragüista era una de les favorites de la competició, ja que hi arribava com a segona del rànquing mundial.