La Selènika va viure aquest diumenge el que amb el pas del temps es veurà si és un punt d'inflexió en l'historial de la travessa o una anècdota que no tindrà més incidència. Com cada any, l'organització per part de la Penya Ciclista Navarcles, amb la sortida des del llac i l'arribada al nou pavelló, va ser excel·lent. Però la xifra de participants, que ja s'esperava que fos més baixa, va disminuir de manera més notòria que les previsions que es feien. Gairebé la meitat, amb uns sis-cents participants, si es fa la comparació amb l'edició que es va celebrar el 2015, quan van ser 1.137 els inscrits. Si es va encara més enrere, fins al 2013, quan es van commemorar els vint-i-cinc anys de la prova, la davallada es veu encara més forta, ja que van ser 1.381 els que van ser a la sortida en una cita que era molt especial i en la qual la inscripció va incloure un mallot commemoratiu.

Pep Lluís Jurado pertany a la PC Navarcles i és un dels fundadors de la Selènika, que va començar de nit el 1989 i que després va passar a Navarcles, i va anar adquirint de mica en mica el seu actual format. Per a ell, "segurament fa dos o tres anys vam tocar sostre, i ara hi ha una nova situació pel que fa a l'esport de lleure i la BTT que hem d'estudiar. També és veritat que en aquesta edició hem fet la recomanació que els participants hi acudissin amb GPS, i potser és un detall que ha fet tirar enrere habituals de la Selènika". Llorenç Ferrer i Alòs, alcalde Navarcles, va ser també present a l'arribada de participants al poliesportiu, que va ser a partir de la una del migdia. Ell manifestava també que cal "fer una anàlisi acurada de quines han pogut ser les causes reals de la davallada d'inscrits, si el GPS hi ha tingut molt a veure o hi ha més explicacions. S'ha baixat més del que hi havia previst".

Mitjana d'edat de 45 anys

A més de la coincidència que hi havia amb alguna altra prova, les festes de la Mercè a Barcelona o l'Ultra Pirineu al Cadí Moixeró, per a Pep Lluís Jurado resulta significatiu que "la mitjana d'edat dels nostres participants és gran, d'uns 45 anys. Potser és un dels punts que hauríem d'estudiar de cara al futur". Dels inscrits, dotze eren més grans de 60 anys i, pel que fa als més joves, vuit tenien menys de 18 anys. Pel que fa a les dones, en van ser 23. Hi havia més de vint comarques representades, i les de més presència van ser Bages (205 participants) i Vallès Occidental (131). Per poblacions, les que van aportar més participants van ser Manresa (69), Terrassa (54) i Navarcles (35), i amb Barcelona, Sant Fruitós i Sabadell a prop.

Pep Lluís Jurado creu que "en els darrers anys estàvem molt ben acostumats, i potser assistim ara a un canvi de preferències. Potser els més joves es decanten per fer unes activitats més explosives". En aquest sentit, unes competicions de caire amateur que estan tenint un gran èxit en els darrers temps són les curses d'obstacles, també conegudes en algun cas com dels espartans, on cal superar terrenys en diferents condicions.

En tot cas, en la BTT, la prova de la Selènika vol continuar sent un referent i aquest diumenge es va estrenar el que va ser un nou recorregut de 114 quilòmetres amb la sortida des de Navarcles i el pas per Calders, Artés, Sallent, Avinyó, Balsareny, Gaià, Puig-reig, Viver i Serrateix, Navàs, Castellnou de Bages, Santpedor i Sant Fruitós. En tot l'itinerari, que en bona part seguia el curs del riu Llobregat, els participants van fer front a un desnivell acumulat de 2.350 metres. Jurado aporta que "la duresa és un altre factor que cal tenir en compte".

El temps i la pluja van respectar la Selènika, que va tenir els primers participants a l'arribada al voltant de la una del migdia i a les següents hores van anar arribant els diferents corredors, sense que hi hagués cap incidència greu. Dos clàssics de la Selènika, Guillem Muñoz i Roger Argelaguer, van ser els dos homes més ràpids a fer la distància dels 114 quilòmetres i van entrar agafats de la mà a l'arribada. Poca estona després va entrar el tercer, el puig-regenc Cristofer Bosque, que participava enguany per primera vegada en la travessa de la Penya Ciclista Navarcles.