Com diu el tòpic, es veia a venir. Els excessos de les festes se solen pagar amb una ressaca profunda que dura dies i el Barça encara no l'ha superada. Almenys ahir no ho va fer. Els blaugrana van estar molt menys intensos que en els darrers partits i això, davant d'un rival que fa pocs dies que ha canviat d'entrenador i que havia sumat en els tres darrers compromisos, es paga.

Els blaugrana van deixar el liderat a Riazor després d'un mal partit, tant dels titulars com dels suplents, i ara caldrà remar més per recuperar el terreny perdut. És una derrota greu per al títol, però l'equip de Luis Enrique es va recuperar d'un desavantatge encara més gran i, sobretot després d'ahaver vist dimecres passat què pot passar en el futbol, no cal donar encara res per perdut.

L'entrenador asturià va tornar a sortir amb el 3-4-3. Es podia pensar que era un 4-3-3, ja que jugava Sergi Roberto, però la posició de Mascherano, a la dreta de Piqué (quan juga a la seva esquerra sempre que s'actua amb quatre defenses), delatava el sistema. A més, Jordi Alba de central, un lloc en què s'accentuen les seves mancances, bàsicament d'alçada, com va succeir en el gol decisiu, i no es realcen les seves virtuts, com la profunditat per la banda.

El Deportivo va actuar amb cinc al centre del camp i va travar tota la combinació blaugrana. A més, va tornar André Gomes, amb tot el que això suposa. Cap dels dos equips no va inquietar gaire durant la primera mitja hora. Els xuts de Messi i del mencionat Gomes van ser el més perillós, però tampoc res de l'altre món. Tot va canviar abans del descans, quan Ter Stegen en va fer una de freda i una de calenta. Al minut 38 va enviar a córner amb una gran intervenció una rematada de Joselu, però en el servei de cantonada no va atrapar un refús de Mascherano i va permetre al mateix davanter, habitualment suplent, anotar el primer gol.

Empat desaprofitat

El Barça se'n va anar a l'atac abans del descans i Suárez i Piqué van avisar amb xuts desviats. L'empat arribaria al primer minut de la represa. Busquets obre a Denis Suárez, aquest centra, Arribas s'anticipa a André Gomes i Luis Suárez remata amb força a la xarxa.

Semblava que el pitjor ja havia passat i que tot faria baixada, però res més lluny de la realitat. Tot d'una, el Deportivo va tornar a actuar amb més intensitat i va començar a trobar forats al centre del camp. Joselu deixava pilotes que aprofitaven els centrecampistes, sobretot Bruno Gama i Fajr, per disparar fins a tres cops a la porteria rival. Luis Enrique va intentar arreglar la situació refent el centre del camp habitual, amb Rakitic i Iniesta, però Messi certificava un partit fluixíssim i només Suárez creava sensació de perill.

Així, un quart d'hora abans del final, el gol va arribar de la manera més primària. Córner directe, Ter Stegen, com sempre, no surt, i Bergantiños guanya el salt a un Jordi Alba que paga la seva falta d'alçada. Per fer de central, segurament Digne és molt millor i per refusar de cap, molt més.

Luis Enrique va recórrer a Alcácer en el tram final, però Lux només va intervenir en una rematada de Luis Suárez, en fora de joc clar, massa centrada. A més, el Depor hauria pogut fer el tercer en el temps de descompte, però Ter Stegen va evitar l'u contra u de Joselu. Aquesta vegada, però, no va valer per res.