El Berguedà és territori de bona muntanya i ja fa anys que la comarca, els seus boscos i cims s'han consolidat com un santuari referent, un punt de pelegrinatge per a molts runners que posen a prova els límits de les seves capacitats físiques i mentals. Des de divendres i al llarg de tot el cap de setmana, el running va capitalitzar i va marcar de nou el tempo de la vida esportiva i social berguedana. Es va celebrar la Berga Trail, organitzada per Mountain Runners del Berguedà, que va aplegar a més de 650 atletes i que va tenir cinc proves diferents, com la cursa vertical, la Berga Trial Kids pels més menuts, i la mitja i la mini marató.

La joia de la corona va ser la marató de muntanya de Berga que ahir va arribar a la seva 12a edició. El recorregut de 42 quilòmetres va permetre als participants córrer per alguns dels paisatges més emblemàtics de la comarca, com la serra de Queralt, la Gallina Pelada, la Serra d'Ensija, i els Rasos de Peguera, entre d'altres. I de fons, Pedraforca per acabar d'injectar energies i empenta al cor que bategava atrafagat.

Els 3.200 metres de desnivell positiu són una mostra de la dificultat que impregna aquesta carrera. «És una de les maratons més dures de tot l'estat espanyol. És una cursa molt autèntica, molt de muntanya, de pujar i baixar el cim. I quan portes tants quilòmetres cansa molt», assenyala un dels organitzadors de la prova, Jordi Massagué.

Les cames del bagenc Oriol Jordana han creuat la línia de meta de les 9 maratons, 4 ultres i 8 mitges maratons que ha participat. Ahir, va ser la tercera vegada que va córrer en la marató de muntanya de Berga i va acabar amb un temps de 6 hores i 50 minuts. Considera que no és una de les curses més dures que ha fet, tot i que és «un recorregut amb un perfil bastant dur», que no és apte pels runners que «s'inicien en aquest món» i que «requereix un cert nivell tècnic». «El desnivell que hi ha influeix en la dificultat de la cursa. El més dur és el constant puja i baixa i el fet de passar de 2.000 metres d'altura a cotes més baixes. Passes de caminar a les pujades a córrer per baixades molt pronunciades», explica Jordana.

Un element que va afectar a tots els corredors i que va incrementar la dificultat de la prova va ser el fang que es va acumular en algunes zones a causa de les pluges que van caure dissabte i els plugims aïllats de diumenge. Aquestes condicions no van impedir que Marc Vilà imposés el seu domini en la marató amb un temps de 4 hores i 33 minuts. El podi el van completar el berguedà Joan Noguera i Sergi Masip. En fèmines, Giulia Portaluri, Montse Picanyol i Èlia Sicília van ocupar les tres primeres posicions.

La cursa vertical, un èxit

El divendres es va dur a terme una cursa vertical de 3,6 quilòmetres i amb un desnivell positiu de 770 metres en la qual es van inscriure el doble d'atletes que l'any passat. La prova es va iniciar a la plaça de Sant Pere i que va portar als participants fins al cim de la Figuerassa.

El dissabte es va celebrar la Berga Trail Kids, als plans de Corbera. Aquesta prova està integrada dins de la Catalonia Kids Cup, formada per sis recorreguts per muntanya adaptats a les edats d'infants i joves d'entre 6 i 15 anys.

Ahir va ser el torn de la Mitja Marató, que va reunir uns 200 esportistes. Adrià Duarri i en dones, Sílvia Puigarnau, van ser els més ràpids en el recorregut de 25 quilòmetres i de 1.880 metres de desnivell positiu. En la mini, de 13,86 quilòmetres i 1.000 metres de desnivell positiu, va vèncer Ot Ferrer, de només 15 anys, i Laura Orgué.