Dirigents sobiranistes van criticar ahir que la Policia Nacional requisés samarretes grogues i pancartes amb lemes a favor de la independència als aficionats del FC Barcelona a l'entrada de l'estadi Wanda Metropolitano, on dissabte a la nit es va disputar la final de la Copa del Rei, que els blaugrana van guanyar per 5-0 al Sevilla.

A través de Twitter, i en una piulada en anglès, l'expresident Carles Puigdemont va censurar que «un simple color» s'hagi convertit en «una ofensa contra l'Estat», i es preguntava «què serà el pròxim». «Policia política espanyola», va escriure Puigdemont, que va adjuntar imatges de la requisa a les portes de l'estadi.

També a Twitter, el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián va resumir així la final: «El Barça guanya títols, Espanya perd drets». I per a la dirigent de la CUP Mireia Boya, que un policia requisi samarretes d'un color determinat o pancartes amb un text concret «és una policia política, aquí i a totes bandes». I va remarcar: «Als països amb policies polítiques se'ls anomena dictadures».

La portaveu parlamentària de Catalunya En Comú-Podem, Elisenda Alamany, també va criticar l'actuació de la Policia Nacional i va piular: «Es comença per un tuit, una cançó, se segueix amb unes idees i s'acaba amb un color. Ahir van prohibir un color. Els que no volen barrejar política i esport. És política, és autoritarisme».

A més, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ara presideix Elisenda Paluzie, va explicar que regalarà una samarreta de l'entitat a aquells barcelonistes que van anar a veure la final de Copa amb aquesta peça i van haver de treure-se-la per poder entrar al Wanda Metropolitano. I el vicepresident i portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va considerar que el Govern espanyol «ha perdut el nord» en ordenar a la policia «perseguir» bufandes grogues.

A més, l'associació Drets, que agrupa professionals del món del dret, va informar ahir que estudiarà casos concrets en què dissabte es requisessin samarretes grogues a les portes del Wanda Metropolitana. En una piulada a les xarxes, l'entitat afirmava que «cap llei ni codi penal prohibeix colors», i afegeix que requisar samarretes grogues és «una greu vulneració de drets fonamentals, i confiscar estelades també». Per això, estudiarà els casos per «denunciar els qui han donat les ordres».

JxCat vol la dimissió de Zoido

Per la seva part, Junts per Catalu-nya (JxCat) va demanar la «dimissió immediata» del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, per l'actuació policial de dissabte. En un comunicat, JxCat destaca que «el comportament de la policia espanyola», tant abans com després de la final, «és inacceptable en una democràcia», i que la confiscació de peces de roba groga, xiulets i altres béns personals «no tenia cap justificació en matèria de seguretat i, en canvi, va ser una vulneració escandalosa de la llibertat d'expressió».

JxCat creu que «el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha de presentar la dimissió immediata per haver convertit el Cos Nacional de Policia (CNP) en una autèntica policia política al servei del PP i de la monarquia, i en contra del poble de Catalunya».

Hores abans, En Comú Podem (ECP) havia anunciat que demanaria la compareixença al Congrés dels Diputats del ministre Zoido perquè expliqui l'actuació policial a la final de la Copa del Rei. Segons va indicar la diputada i portaveu Lucía Martín en un comunicat d'ECP, «la paranoia del Govern» l'ha portat «a perseguir un color» i a «emetre missatges amenaçadors» des del perfil a Twitter del ministeri de l'Interior.

Ciutadans i PP, a favor

Qui va defensar l'actuació de la Policia Nacional és el portaveu de Ciutadans (Cs) al Parlament, Carlos Carrizosa, que va recordar que la final de dissabte era considerada «d'alt risc» i que, «en prevenció d'incidents, la policia va fer la seva feina». «És lamentable que en esdeveniments esportius d'aquesta importància es tracti de portar símbols polítics», va criticar.

També va valorar el partit el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que va dir que com a català es va sentir representat per tots aquells que van corejar i van respectar l'himne espanyol.