Un contraatac portat amb força pel jugador de l'Inter Ivan Perisic, que va sobrepassar quinze metres en una cursa de potència l'atlètic Juanfran, i una errada de David de Gea a l'hora de tapar el seu pal en el xut del davanter, que va tocar lleugerament Piqué, pot condicionar de manera decisiva el paper d'Espanya a l'Eurocopa. Els de Del Bosque, que tenien el primer lloc de grup a la mà i la possibilitat d'anar per una banda fàcil del quadre, van fallar i es troben ara amb Itàlia a vuitens, si passen Alemanya a quarts i, si ho superen, França a les semifinals. Un autèntic Tourmalet.

Tot i que Espanya es va avançar aviat en el marcador i va disposar d'algunes bones ocasions, no va tenir mai el partit tan dominat com en els enfrontaments anteriors a la primera part. Croàcia sortia amb perill quan podia robar la pilota i explotava les deficiències dels laterals espanyols. A més, el marcatge individual de Rog a Iniesta va destorbar força, malgrat que Silva i Cesc van trobar prou espais entre les línies balcàniques.

Així, després d'un xut alt de Srna va arribar el gol en una gran combinació de Cesc amb Silva. El canari li va tornar la pilota en profunditat, el jugador del Chelsea va trencar la defensa i va superar Subasic i Morata va rematar sota mateix de la porteria.

Croàcia resisteix

El gol, però, no va serenar Espanya. De Gea va viure la cara i la creu en dos minuts. Al 12, va rebutjar un xut de Kalinic i, al següent, va perdre una pilota que va permetre a Rakitic fer una vaselina. La pilota va tocar el travesser, el pal i l'esquena de Piqué i no va entrar de miracle.

El duel en els primers 45 minuts va ser d'anada i tornada. Nolito i Silva van posar a prova la defensa balcànica, però Badelj i Perisic van rematar desviat. Abans del descans, Morata va tenir una gran possibilitat, però no va controlar tot sol i, tot seguit, va arribar l'empat. Perisic va trencar per l'esquerra i va enviar una bona centrada que Kalinic va rematar de taló davant de la passivitat de De Gea.

La segona meitat va veure un progressiu retrocés d'Espanya i com Croàcia arribava amb sensació de perill. Un parell de centrades van posar en dificultats De Gea abans d'un penal demanat per Pjaca, però que no era. Del Bosque va decidir reforçar el centre del camp amb Bruno, però l'equip no tenia fluïdesa. Tot i això, tot podia haver quedat resolt en un inexistent penal de Vrsaljko a Silva. Ramos el va xutar pel mig i Subasic, de manera irregular, ja que es va avançar tres metres de la línia de gol, el va aturar.

Aquest fet va provocar més temeça en Del Bosque, que ja havia decidit apostar per la pilota llarga a Aduriz i que va retirar un Cesc molt cansat. Espanya només havia d'aguantar la pilota fins al final, però un rebuig a l'àrea i la mala situació de Juanfran va provocar el contracop de Perisic, el xut del croat i l'empassada de De Gea.

En el llarguíssim temps afegit de Kuipers, Silva encara va tenir la darrera possibilitat, però un defensa croat va allunyar el perill, va certificar la primera posició del grup per al seu equip i complica la vida per al campió.