Mentre els boscos cremaven, plovia sobre mullat. Més de la meitat de la superfície afectada per l'incendi originat aquest diumenge a la finca cal Rossinyol d'Òdena ja havia estat socarrada pels focs del 1986. Concretament, pel més gran de tots, el que va començar el 18 d'agost al paratge de Cal Tardà i va cremar 3.530 hectàrees fins arribar a Montserrat.

El municipi més afectat pels dos focs ha estat el Bruc, a l'Anoia, que inclou les urbanitzacions de Sant Pau de la Guàrdia, el Bruc Residencial i Montserrat Parc. Mentre que el 1986 va veure com el foc incendiava 2.000 hectàrees, enguany se n'han cremat 649. Tot i que el municipi on consta que va començar l'incendi del 86 és Castellolí, el que era cap de mitjans aeris de la Generalitat l'any de l'incendi, Josep Arola, ho nega. Arola assegura que en realitat va ser al terme municipal del Bruc, a pocs metres de Castellolí, i també al paratge de Cal Tardà.

L'incendi d'Òdena ha estat el més gran dels darrers temps, però queda lluny dels que es van produir fa 29 anys. Tant per la superfície cremada com per la notorietat. Rufí Cerdan, doctor en geografia i exsecretari de la federació d'Associacions de Defensa Forestal del Bages, el considera "el primer gran incendi forestal". A partir d'aquest foc, explica Cerdan, van néixer noves estratègies en la lluita contra els incendis.