El nombre d'accidents amb víctimes mortals a les autopistes i carreteres catalanes s'ha reduït el 26% aquest estiu respecte al mateix període del 2015, segons va informar ahir el conseller d'Interior, Jordi Jané.

Jané va presentar ahir el balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes aquest estiu i va informar que el descens d'accidents ha estat més accentuat a les demarcacions de Lleida (- 42 %) i Tarragona (- 36 %), mentre que a Girona hi ha hagut una víctima mortal més i el mateix nombre d'accidents respecte a l'any passat.

El conseller va situar en 26 el total de persones mortes en accidents de trànsit, la qual cosa suposa un 27 % menys que l'any passat, però va assenyalar que "hi continua havent massa persones que moren a les carreteres".

Jané va subratllar que en el 38 % dels accidents amb víctimes mortals es tractava d'un sol vehicle, pel que els conductors "s'han provocat el sinistre ells mateixos, moltes vegades a causa d'una distracció mirant el telèfon mòbil".

En aquest sentit, el conseller va alertar de com són de "letals" les distraccions al volant, que han ocasionat el 35 % dels accidents mortals d'aquest estiu, i s'han situat com una de les principals causes dels sinistres, i va destacar que, encara que hi hagi hagut menys accidents, "la distracció puja". Encara que "la conscienciació ciutadana cada vegada té més present el factor de risc que suposa utilitzar el mòbil", el segon de distracció que implica mirar-lo "pot provocar un accident mortal", va avisar.

Jané va considerar "preocupant" la xifra de motoristes morts aquest estiu, un terç del total de víctimes mortals, i va constatar que, malgrat no haver mort cap ciclista en accident, sí hi ha hagut "més accidents i un augment de ciclistes que han quedat ferits lleus".

El conseller també va fer una crida a posar-se el cinturó i lligar-se bé el casc, destacant que un 20 % de les víctimes mortals no portava el cinturó, i que el motorista que ha mort aquest estiu no portava casc o el portava mal lligat.

El 9,8% de positius

Malgrat no disposar de les dades de consum d'alcohol o estupefaents en els accidents amb víctimes mortals, Jané sí que va xifrar en el 9,8 % el cas de ferits greus que sobrepassaven la taxa màxima d'alcoholèmia.

"Sabem que un gran nombre d'accidents es poden evitar", va assegurar el conseller, que va recordar que per a aquests mesos "hem fet campanyes de trànsit dures per arribar al canvi de xip dels conductors" i "no deixarem de perseguir l'horitzó final d'arribar a les zero víctimes".