L'excandidat de Plataforma per Catalunya (PxC) a Manresa, Artur Segarra, únic acusat de l'assassinat del també català David Bernat a Bangkok (Tailàndia), es defensarà a si mateix durant les vistes del judici oral que comencen avui en un tribunal de la capital tailandesa.

A principi de mes, el jutge que porta el cas va acceptar la renúncia de Kasem Pahungmahaka, designat d'ofici per a la defensa de Segarra, com a representant del català a causa de problemes de comunicació amb l'acusat, ha reconegut a Efe el lletrat.

L'advocat Worasit Piriyawiboon, que ha deixat de representar el català "per motius de salut" el juliol passat i des d'aleshores assessora Segarra i l'ajuda a preparar la seva defensa, ha confirmat que el català no comptarà amb un jurista durant el procés.

Worasit ha assenyalat, en una entrevista amb Efe a la sortida del centre penitenciari on està tancat l'acusat, que Segarra "necessita cridar testimonis" per sostenir el seu al·legat d'innocència.

En l'última sessió preparatòria per a les vistes orals, el passat 17 d'octubre, Segarra va reclamar al ja exlletrat que sol·licités la declaració de tres testimonis que formen part de la instrucció del cas.

Això no obstant, segons l'assessor, les peticions no van tenir èxit en no ser processades per Kasem.

L'acusat es va queixar en l'última vista del fer d'estar empresonats li impedeix viatjar al jutjat amb una sèrie de documents i apunts necessaris per treballar en la seva defensa i que el seu advocat d'ofici només el va visitar una vegada en més de 90 dies.

"Estar detingut ha posat Segarra en una posició difícil per defensar el seu cas. Ell s'haurà de defensar a si mateix", ha remarcat Worasit.

L'assessor ha dit que no està segur que les proves recopilades per la Policia durant la instrucció del cas "siguin suficients" per sentenciar Segarra, qui s'enfronta a una condemna màxima de pena capital en cas de ser declarat culpable per assassinat premeditat.

"Un cas d'aquestes característiques és difícil perquè les proves no aporten llum suficient per aclarir el que va succeir", ha declarat el tailandès.

El consultor lleidatà David Bernat va desaparèixer el 20 de gener després d'arribar a la capital tailandesa la vigília procedent de l'Iran, on habitualment residia i realitzava negocis.

Deu dies més tard, les autoritats van trobar en un tram del riu Chao Phraya, que travessa Bangkok, les restes humanes d'un home, i el seu ADN coincidia amb el de Bernat.

Altres trossos del cos desmembrat del consultor van ser recuperats en els dies posteriors.

La Policia va publicar la fotografia d'Artur Segarra, el principal sospitós, que va ser vist a la localitat de Surin abans d'emprendre la fugida a Cambodja.

Les autoritats del país veí el van detenir el 7 de febrer al port costaner de Sihanoukville i un dia més tard el van lliurar a les forces de seguretat tailandeses.

Segrest, robatori, extorsió, falsificació de documents i destrucció de proves, entre d'altres, són delictes imputats a Segarra que se sumen a l'assassinat i posterior esquarterament del consultor.

Worasit, que ha acudit en ajuda de l'espanyol de forma voluntària, ha assenyalat que Segarra està preocupat per l'exposició mediàtica del cas i ha sol·licitat als mitjans que evitin fer un judici paral·lel.

L'acusat, segons l'assessor, també reclama més ajuda a l'ambaixada d'Espanya a Bangkok.

Conforme al que han exposat les autoritats, els equips d'investigació van trobar rastres de sang del difunt en una canonada del pis que Segarra tenia llogat a Bangkok i on es creu es va dur a terme l'assassinat.

La Policia també assegura que compta amb nombroses imatges on es veuen junts Segarra i Bernat abans de la desaparició del segon, així com captures de vídeo del sospitós comprant el material amb el qual suposadament va cometre el crim i retirant els diners sostret a la víctima.

"Artur està fort i bé d'ànim (...) Aquest cas és realment interessant ja que l'acusat s'haurà de defensar a si mateix. Amb sort, podrà reunir-se amb els seus fills algun dia", ha sentenciat el lletrat.